Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stropnický mladší: Mladí nemají na hypotéky, ať důchodci prodají státu své byty

Autor: ČTK, base - 
27. července 2017
17:31

Senioři by měli dostat možnost prodat státu nebo obci svůj byt a místo kupní ceny dostávat vedle důchodu doživotní rentu. V bytě by mohli žít až do smrti. Navrhuje to ve volebním programu Strana zelených. Opatření by mohlo podle předsedy Zelených Matěje Stropnického pomoci seniorům zlepšit si finanční situaci i zvýšit dostupnost bydlení pro mladé lidi, kteří nemají na hypotéku nebo si ji nechtějí vzít.

Zpětný odkup bytu by byl podle Stropnického výhradně dobrovolný. „Senior by musel sám aktivně jít na úřad. Nikdo nebude nikoho obcházet a přemlouvat,“ řekl ve čtvrtek novinářům Stropnický.

Seniorům to až o půlku zvýší důchod, míní Stropnický

Zájem seniorů o tuto možnost neodhadl, v zahraničí podle něho ale tzv. zpětné hypotéky fungují. Podle Stropnického existují senioři, kteří podle něho nemají „chuť ani důvod“ odkázat svůj byt příbuzným.

Výše měsíční renty by podle plánů závisela na ceně nemovitosti, která by se stanovila znaleckým posudkem. Senior by ji pobíral ve stejné výši bez ohledu na to, jak dlouho by ještě žil. Stropnický tvrdí, že senioři by tak mohli mít důchod prakticky až o polovinu vyšší.

Seniorům ve volebním programu však slibují také zavedení univerzálního starobního důchodu. Minimální starobní důchod by měl být ve výši 10 tisíc korun, navýšený o zásluhovou složku a automaticky navyšován o inflaci.

Lidé se bojí vkročit do života

Výzva pro seniory, odprodat byty státu, nyní zaujala. „Tento potenciální bytový fond je částečnou odpovědí na otázku, jak budeme budovat byty pro mladé,“ míní Stropnický.

Stát a obce by měly podle něho byty také stavět, i s využitím evropských peněz. Do budoucna by chtěli Zelení dosáhnout stavu, kdy bude dostatek nájemních bytů pro mladou generaci každého ročníku. Neexistovaly by pořadníky, na byt by byl nárok.

Bydlení je přitom jedno z hlavních předvolebních témat Zelených. Projevovalo se to i během nedávného startu jejich předvolební kampaně.

„Chceme, aby měli všichni kde bydlet, nebáli se založit rodinu, byli zabezpečeni na stáří. Vysoké nájmy brání lidem vykročit do života, založit rodinu, přijmout důležitou a společensky odpovědnou práci. Potřebujeme zdravotní sestry, učitele, pečovatele, a ti zas potřebují někde bydlet,“ upozorňoval tehdy Stropnický.

Zaměřují se i na exekuce

Z volebního programu ve čtvrtek Zelení představili také změny v exekucích. K opatřením patří podle jedničky v Libereckém kraji Věry Novákové snížení maximální výše úroků z prodlení a odměn exekutorům, slučování exekucí, zavedení územní příslušnosti exekučních úřadů a jednorázové odpuštění úroků a poplatků z prodlení u pohledávek státu, krajů nebo obcí.

Strana zelených by podle posledních volebních modelů dostala zhruba od 1,5 procenta do tří procent hlasů. Nepřekročila by tak pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Zelení přitom ve svém programu prosazují také volební právo od 16 let a možnost volit na dálku.

Jejich předvolební kampaň zahrnuje i nižší náklady na elektřinu pro rodiny a obce či zaměření se na záležitost, kterou současná vládní koalice dotáhnout nedokázala – jako je zákon o sociálním bydlení. Tedy bydlení pro sociálně slabé skupiny.

Celkově jde Zeleným o to, aby se zaměřili také více na moderní stát, využívající moderní inovace i technologie. „To je to, co bychom chtěli, aby lidé vnímali, že zelená politika neznamená jenom tu přírodu, ale určité výzvy, jak modernizovat celou společnost,“ uvedl volební manažer Zelených David Seibert.

Z Prahy do Brna pod 60 minut?

Lidem by chtěli nabídnout mj. zvýhodnění zdravých a kvalitních potravin, zejména lokálních, stejnou kvalitu jako v ostatních zemích EU. Nebo také pohodlnější cestování rychlovlaky – tedy budování vysokorychlostních a příměstských železnic, čímž by se dosáhlo např. toho, že by se z Prahy do Brna jezdilo za 15 let pod 60 minut.

Obrovskou příležitost však vidí Zelení právě v kapitole jistot a bezpečí, protože vládní ČSSD podle Sieberta sice přišla se spoustou proklamací týkajících se zlepšení života běžných lidí, ale bez valného výsledku. 

„My k tomuto chceme nabídnout alternativu, podívat se na to očima, že pokud má být pro lidi v Česku život kvalitní, tak to je i o tom, aby za minimální mzdu mohli důstojně žít, aby tady nebyli důchodci, kteří žijí bez dostatku prostředků, nebo problém řešení exekucí,“ dodal.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Matěj Stropnický figuroval i v jednom z dílů pořadu Blesk.cz Selfie z Prahy

Video  Stropnického humus jsme vyměnili za 33 houbiček! A proč Krnáčová prosadila „průjem“?  - Matěj Smlsal, Matěj Šrám, David Vaníček
Video se připravuje ...

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
arne100 ( 17. prosince 2017 11:45 )

Mladý Stropnický ať si podá ruku s Marečkem Bendou oba dva jsou paka.Podle toho taky to tady vypadá v tomto bordelstánu.Těch troubů je tady víc třeba celý spolek TOP09 v čele s negramotem Karlem a padákovým odborníkem Mirdou Kraďouskem

janoo ( 20. října 2017 09:49 )

proto nevolit stranu zeleny

henryj ( 19. října 2017 09:47 )

Ten ohon už má vycuclej i mozkovnu.Ještě nepředstavil svého hocha rodičům Vzpomínám na povídku od Šimka a Grossmanna;;"jak jsem představoval svou nastávající rodičům,maminka plakala,tatínek v koutku tiše zvracel, to máte zato,že se nemodlíte,řekla babička"!!!!!

krkoun ( 9. září 2017 10:45 )

Tu jeho mámu musel vy...kat nějakej orangutan v ZOO !!!

krkoun ( 9. září 2017 10:34 )

Toho hajzla vytáhlo slunce z kravskýho hovna!! Takovej *** se nemůže narodit normálně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa