Smuteční procesí při princeznině pohřbu vedlo 6. září 1997 od katedrály St. James k opatství Westminster a za princezninou rakví šli ve smutečním průvodu její synové William a Harry, její bratr Earl a její manžel Charles.

V novém rozhovoru se ale právě Earl svěřil, že chlapci šli za rakví nedobrovolně, ačkoliv mu bylo sděleno, že je to rozhodnutí princezniných synů. „Diana mě učinila jejich opatrovníkem a měl jsem ten pocit, že by chtěla, abych se jich zastal. Řekl jsem, že takhle by si to Diana nepřála,“ řekl její bratr v rozhovoru.

Jenže palác rozhodl za ně. „Lhali mi a řekli mi, že to chlapci chtějí udělat. Což samozřejmě nechtěli. Chtěli po nich velice krutou věc. Byl jsem v kontaktu s člověkem od dvora přímo v Buckinghamském paláci a bylo mi řečeno, že už bylo rozhodnuto,“ vzpomíná Earl Spencer.

Podle jeho vyprávění byla cesta mezi katedrálou a opatstvím nejhorší půlhodinou jeho života. Viděl oba dva bratry trpět nesmírným žalem a dodnes má z toho okamžiku noční můry. Přiznal také, že od jejího pohřbu na soukromém pozemku v Althorpu už zaznamenali čtyři pokusy o vloupání do hrobky. 

Místem posledního odpočinku princezny lidských srdcí je ostrůvek na oválném jezeře a Earl se domnívá, že se do hrobu chtěl vloupat někdo, kdo by místo nafotil a fotografie pak prodal evropskému tisku. Tisk v Británii by totiž tyto fotografie z úcty k Dianě odmítl. 

Video
Video se připravuje ...

Nový dokument o princezně Dianě youtube