Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zoufalství Češky pobodané v Egyptě: Lenku nesmí odpojit, zemřít musí sama!

Autor: ljš - 
27. července 2017
05:00

Už jí nedokážeme pomoci! Tuto krutou zprávu si musela od lékařů vyslechnout rodina Češky Lenky (36), kterou v Egyptě pobodal šílený útočník. Žena je ve stavu klinické smrti a není naděje, že by se její stav zlepšil. Zůstává ale napojená na přístrojích v káhirské nemocnici. Podle egyptských zákonů musí totiž zemřít sama.

Lenčin partner a syn z Egypta odcestovali v úterý poté, co vyšetření ukázala, že u ní nastala klinická smrt. Svou milovanou maminku a ženu však s sebou vzít nemohli. Převoz bohužel v tuto chvíli není možný a Češka zůstává v káhirské nemocnici napojená na přístroje, které ji udržují při životě.

Odpojena být nemůže, ani kdyby k tomu dala svolení rodina. Přestože je občankou České republiky, vše se řídí zákony země, v níž je daný pacient hospitalizován. „Podle egyptského práva není možné pacienta odpojit od přístrojů, pokud jeví známky života. Ten pacient musí prostě zemřít,“ vysvětlila serveru INFO.CZ česká velvyslankyně v Egyptě Veronika Kuchyňová Šmigolová. 

„Je napojená na přístrojích, a dokud bude žít, tak na těch přístrojích napojená zůstane. Je u ní český lékař, všichni jsme v kontaktu s rodinou, nicméně v tuto chvíli zůstává napojená na přístroje,“ dodala. 

Video  Klinická smrt! Už není naděje! Lenka pobodaná v Egyptě teroristou prohrává boj o život.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Převoz není možný

Otázkou přitom zůstává, zda bude možné Češku vůbec převézt do vlasti. Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek na to zatím nedokáže odpovědět. „To je přesně to, co nemůžeme v téhle chvíli vědět, protože jsme na egyptské půdě. Tu věc mají pod svým dohledem egyptští lékaři a oni také rozhodnou o tom dalším průběhu. My tady nemáme možnost do toho vstupovat,“ řekl televizi Nova.

A egyptští lékaři zatím trvají na tom, že převoz možný není. Medicína přitom zná případy, kdy pacienti přežili na přístrojích i více než deset let. Rodina Lenky se tak po návratu domů ocitla ve velmi složité situaci, kdy svou milovanou nemůže ani denně navštěvovat, ani se s ní navždy rozloučit.

V Česku by přitom byla situace jiná. „Pokud se průtok krve do mozku úplně zastaví, nastává mozková smrt a pacient musí být odpojen od přístrojů. Za čas smrti se pak udává okamžik, kdy byl odpojen,“ popsal Blesku platnou legislativu anesteziolog MUDr. Karel Dlask. CT přitom v Lenčině případě ukázalo, že její mozek už krví téměř zásoben není...

Vše o pobodané Češce v Egyptě čtěte ZDE >>>

janejaneja ( 27. července 2017 10:58 )

Podělaní, ale živí.. Ty si leť do země zaslíbené. Třeba do Egypta. Nikdo ti nebrání.

villon ( 27. července 2017 10:41 )

Egypt v rezortu, to je fakt destinace pro pracháče

eda22 ( 27. července 2017 10:40 )

A on ji snad do Egypta někdo unesl?

janejaneja ( 27. července 2017 10:39 )

Souhlasím, blbý titulek. Ona je mrtvá a jakože je zoufalá ?!?

villon ( 27. července 2017 10:37 )

To bylo samozřejmě v zájmu egypts. státu, aby zůstala u nich, chtěli vytvořit dojem, že je to jen škrábnutí, ututlat co nejvíc škod pro turismus. Takže nikdo v takovým policejním státě nemá šanci rozhodovat o odchodu ze špitálu. Vizte tu polskou kočku nedávno, jak tam řádila až z toho vyskočila z okna. Jinak v Egyptě islámští teroristé vraždili ještě dávno před vznikem IS, je to tam taková dobrá tradice, ale Čech, co nebyl aspoň pětkrát na dovče v Egyptě, je prostě ubožák.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání