Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Slzy blízkých pobodané Češky Lenky: V Praze přistál speciál z Egypta

Autor: simao - 
26. července 2017
18:19

Ve středu odpoledne se z Egypta vrátil český armádní speciál, který na vojenské letiště v Praze-Kbelích dopravil smutné příbuzné pobodané Češky Lenky. Tu na dovolené v Hurghadě napadl terorista. Česká turistka zůstala v Káhiře, je ve stavu klinické smrti. 

K srdceryvným okamžikům došlo ve středu poté, co do Prahy přicestoval airbus, který na své palubě přivezl rodinu a blízké Lenky z Rakovnicka.

Ta se stala obětí teroristy, který zaútočil na pláži v egyptské Hurghadě na zahraniční turistky. Dvě Němky zabil, Češce způsobil poranění, která se zpočátku nejevila tak vážná, nevyléčitelná. Jenže infekce situaci zhoršila. A to výrazně. Z hodiny na hodinu.

Na blízké čekal psycholog

Lence začaly vypovídat službu různé orgány, čeští lékaři, kteří dorazili do Káhiry, mluvili v prohlášení o multiorgánovém selhání. 

„Podle výsledků CT vyšetření, které proběhlo dnes dopoledne, egyptští lékaři konstatovali, že mozek pobodané pacientky prakticky není zásobován krví,“ sdělilo dnes smutnou zprávu ministerstvo zahraničí.

Lenčin stav neumožnil převoz na káhirské letiště, natož do vlasti. Na vojenském letišti v Praze-Kbelích tak přistálo letadlo bez ní. Přivezlo její rodinu. Spolu s Lenkou byli v Egyptě její přítel a syn.

Po příletu blízkých následovala dlouhá objetí s těmi, kdo je vyčkávali. A přesun do letištní haly, kde na rodinu pobodané Češky čekal i vojenský psycholog. „Mohu potvrdit, že rodina přistála v Česku,“ sdělila Blesk.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. Přistání dle ní proběhlo bez problémů.

Video  Klinická smrt! Už není naděje! Lenka pobodaná v Egyptě teroristou prohrává boj o život.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Tím však dobré zprávy končí. Egyptská dovolená se rázem pro tuhle českou rodinu změnila v horor. Lékaři jim navíc nedávají naději.

„Pacientčin oběh udržují už jen přístroje, fakticky není z medicínského hlediska možné očekávat, že by byla naděje na zlepšení. Přes veškerou možnou léčbu její tělo nezvládlo boj se zraněními,“ uvedl v tiskové zprávě doktor Petr Kolouch, ředitel pražské záchranné služby, který byl mezi těmi, kdo do Egypta vycestovali. 

Rodinní příslušníci, kteří za Lenkou neletěli, telefonovali právě s ním – aby jim osobně sdělil, jak na tom je Lenka z medicínského hlediska. Kolouch nyní v Egyptě zůstává, aby dál monitoroval stav pobodané Češky.

U moře byla naposledy jako malá holka

Lenku pobodal mladý egyptský terorista 14. července. Bodl ji hned několikrát – do nohy a zad. Český lékařský tým složený ze specialistů na intenzivní péči a urgentní medicínu ujišťoval, že dostala v Egyptě odpovídající péči, pochybení přímo na místě nezaznamenal.   

Tým odborníků se také staral o Lenčinu rodinu, která se do Káhiry vydala. Do Egypta odletěla matka Češky. A Lenčin otec to Deníku potvrdil: „Jsme všichni zdrceni celou událostí. O víkendu odletěla za dcerou její máma, což jí obrovsky pomohlo, jelikož dcera na tom není psychicky dobře.“

Jenže po víkendu se stav Lenky zhoršil. Což vyvrcholilo prohlášením o klinické smrti. Obzvlášť smutně tak zní další věta jejích nejbližších. „Dcera se k moři strašně moc těšila a na cestu šetřila. Naposledy totiž u moře byla ještě jako malá holka, a to v Bulharsku,“ dodával Lenčin zdrcený otec.

Ministerstvo zahraničí nyní chystá diplomatickou nótu egyptské straně, aby sdělila motivy útočníka. „Dosud nevíme, zda šlo o čin osamělého vyšinutého člověka, nebo čin organizovaný teroristy, dodala Lagronová. Česko v tomto spolupracuje s Němci, kteří přišli v Hurghadě o dvě své občanky.

Ani oni prý zatím motivy útočníka neznají. S Egypťany zůstávají české úřady v kontaktu, na přání rodiny se však k případu ministerstvo více vyjadřovat nebude.

Vše o pobodané Češce v Egyptě čtěte ZDE >>>

sores ( 27. července 2017 14:10 )

Čmoudi odporný vraždící. Míru je definitivní konec!!!!! Ti s.vi.n.ě černý nám ještě ukáží a může za to bílá politická rasa co souhlasí s jejich migrací do Evropy!! Černí umí než dělat parchanty a zabíjet!!!

dandova ( 27. července 2017 08:43 )

"Lehké zranění". Není nad malý škrábanec na dovolené, že, milé ministerstvo.

hejpockej ( 27. července 2017 04:18 )

zraneni bylo lehke, ale problem byla Egyptska neemocnice. Lenka zemrela na selhani organu, nasledky sepsis, masivni infekce, z jakyho humusu, tezko rict, jestli z nedostatecne sterilnich operacnich nastroju, nebo z nemytych rukou personalu, atd.

hejpockej ( 27. července 2017 04:15 )

Lenka zraneni prezila, mohla zit, ale bohuzel ji operovali "spickovy odbornici" v Egypte, ktery samozrejme v nicem nepochybyli, co se jejich dokumentu a postupu tyce, az na to ze nezaprotokovali nesterilni prostredi, nastroje a nemyte ruce spickovych assistentu. To se samozrejme nedokaze, takze delat kvuli tomu mezinarodni aferu je zbytecne. Proc selzou po operaci organy? Z masivni infekce, sepsis, ktera se do tela dostane pri nebo po operaci z nesterility. Zrejme ani nedostala preventivni antibiotika. A co se tyce sepsis, na to je potreba kompetentni lekarsky tym a kvalitni lecba antibiotiky, coz v Egypte ani nikde v Africe neexistuje. Kdo tomu neveri, at se jde do Egyptsy nemocnice sam podivat, ja to videl, a znam dost smutnych pripadu, takze vim o cem mluvim, proste katastrofa, spina a hnus.

iribr ( 27. července 2017 00:46 )

Proc ji tedy neodpoji a neodvezou domu? cekaj az ji vezmou organy jako Kramnym? Je to hrozna zprava. Fakt mi z toho bylo dneska soufl

Zobrazit celou diskusi