Zatímco u trilogie Pikmin pro GameCube, Wii a Wii U se jednalo o strategie, vykračuje Hey! Pikmin vlastní cestou. Vykračuje je správný výraz, protože jde o procházečku s dvourozměrnou hratelností, v níž musíte řešit nejrůznější úkoly, abyste se dostali dál a zároveň získali co nejvíce Sparklia. Kapitán Olimar totiž opět ztroskotal na neznámé planetě, a aby se dostal domů, potřebuje tuto cennou látku. Ta se naštěstí nachází i na záhadné planetě, kterou obývá mnoho tvorů nejrůznějších tvarů, barev i velikostí.

A mezi nimi jsou i Pikmini, kteří jsou zde, aby vám pomohli. A že jich je! Červení jsou odolní vůči ohni. Žlutí jsou lehčí, takže je můžete vyhodit výše, a navíc absorbují elektřinu. Modří zase umějí dýchat pod vodou. Kamenní pro změnu rozbijí krystaly a okřídlení růžoví dokážou létat s předměty i Olimarem. Rozmanitost Pikminů je klíčová k řešení jednoduchých hádanek k postupu dál. Hra není těžká. Svou obtížností je přístupná i dětem. Nuda u ní ale nehrozí. Maximálně tak pro milovníky těžkých hardcore videoher.

Po celou dobu hraní komandujete Pikminy.
Autor: Nintendo
Než hru dohrajete, zabere vám to zhruba 8 až 10 hodin. Zažijete spoustu vtipných scén a vyřešíte desítky úkolů. Ovládání hry je velmi jednoduché a hned vám přejde do rukou. Hey! Pikmin totiž používá pouze kruhový směrový ovladač k pohybu Olimarem a dotykový displej k úkolování Pikminů včetně boje s oblůdkami. Dění je zobrazeno na obou obrazovkách, takže musíte dávat pozor, co se děje i nad vámi. Poslat můžete rostlinná stvoření kamkoliv.

K tomu, abyste si Pikminy přivolali k sobě, slouží pískání. Pozor ale, na spodním displeji je ikona píšťalky, která slouží ke svolávání pestrobarevných pomocníků. Na handheld nemusíte pískat jako recenzent, který se ztrapnil v metru. Kapitán Olimar se také umí vznášet pomocí jetpacku, ale jen na pár okamžiků. Pikminy, které jste přibrali do týmu, pak vysíláte do parku, v němž těžíte další Sparklium. Tato možnost přináší do hry lehký strategický prvek, ale opravdu jenom lehounký.

Malí růžoví Pikmini létají a mohou vás i nést.
Autor: Nintendo

Úspěšným sbíráním a těžbou Sparklia získáte přístup i do bonusových úrovní, v nichž musíte buďto vyřešit hlavolam k získání předmětu bohatého na Sparklium, nebo v nich budete cennou látku sbírat, když vám bude padat na hlavu. Na konci každého z osmi herních sektorů vás navíc čeká obří boss. K jeho poražení musíte nejdřív přijít na správnou taktiku, což není obtížné. Bitvy s bossy jsou hodně zábavné a patří k vrcholům hry. Někdy ale potrápí i řadoví živočichové.

Hey! Pikmin je videohrou určenou pro handheldy řad Nintendo 3DS a Nintendo 2DS. Ať už budete hrát videohru na kterémkoliv systému, stereoskopického třetího rozměru se nedočkáte. Hra tuto možnost nepodporuje. A to je škoda. Prostředí hry by v něm rozhodně vypadalo lépe. Takto vyniká, že hra nemá zrovna nejhezčí grafiku. Ta kombinuje 2D prostředí a 3D postavy. Hardware těchto handheldů rozhodně umožňuje více. I tak je ale z Hey! Pikmin hodně nápaditá videohra, která se může zalíbit i těm, které předchozí díly nebavily. Jde také o vhodnou záležitost na pár chvil. Dát si jen tak level nebo dva.

Fotogalerie
9 fotografií

Hodnocení Blesk.cz: 8/10

Plusy: 
Zábavná a legrační videohra
Jednoduché ovládání
Roztodivní a rozdílní Pikminové
Souboje s bossy
Vhodné i na chvilkové hraní
Přístupné všem

 

Minusy:
Stereoskopické 3D chybí
Horší grafika
Pro někoho až příliš jednoduché

 

Infobox
Datum vydání: 28. červenec 2017
Platformy: Nintendo 3DS/Nintendo 2DS
Cena: 999 Kč
Výrobce: Arzest
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: ConQuest
Jazyk: AJ