Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Muslimové se na protest modlili u Chrámové hory. Izraelci dali pryč detektory

Autor: simao, ČTK - 
25. července 2017
21:38

Několik tisíc muslimů se dnes shromáždilo k večerním modlitbám před vstupy na Chrámovou horu v Jeruzalémě. Protesty, které vypukly předminulý týden kvůli detektorům kovů u vchodů na toto posvátné místo, tak budou zřejmě pokračovat. A napětí stoupá. Projevilo se to i během pohřbu mladíka zastřeleného na izraelské ambasádě. Poslední rozloučení probíhalo v jordánském Ammánu. A křičelo se na něm „Smrt Izraeli“.

Izraelské úřady detektory dnes odstranily s tím, že je nahradí jinými bezpečnostními opatřeními.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás dnes oznámil, že neobnoví kontakty s Izraelem, které zmrazil minulý týden, dokud nebudou odstraněna všechna nová bezpečnostní opatření zavedená na Chrámové hoře po 14. červenci.

O detektorech jednala izraelská bezpečnostní rada

Detektory tam byly instalovány poté, co tři Arabové u jedné z bran zabili dva izraelské policisty, jiní policisté pak trojici zastřelili. Muslimové, jejichž nadace toto posvátné místo spravuje, považují nová bezpečnostní opatření za porušení dosavadních dohod o správě hory a od 14. července se modlí před vstupy místo v tamních dvou mešitách.

Napětí kolem Chrámové hory si vyžádalo od té doby několik obětí. Detektory byly z Chrámové hory odstraněny dnes ráno po dlouhém jednání izraelské bezpečnostní rady. Podle některých médií souviselo toto rozhodnutí i s telefonátem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua s jordánským králem Abdalláhem II. Právě Jordánsko totiž financuje nadaci, která má Chrámovou horu ve správě.

Muslimové v Jeruzalémě se na protest modlí před vstupy na Chrámovou horu Muslimové v Jeruzalémě se na protest modlí před vstupy na Chrámovou horu | ČTK

Izraelce na ambasádě napadli se šroubovákem

Stažení detektorů podle některých zdrojů souvisí s incidentem na izraelském velvyslanectví v jordánském Ammánu, kde izraelský strážce ambasády zastřelil dva Jordánce. Jednoho z nich údajně poté, co ho mladík napadl šroubovákem, druhého nešťastnou náhodou.

Jordánské ministerstvo zahraničí i Netanjahuův úřad dnes popřely, že by stažení detektorů a návrat strážce z ambasády do Jeruzaléma měly nějakou souvislosti. Podle listu The Jerusalem Post by to ale nebylo poprvé, co Jordánsko a Izrael učinily podobné ujednání.

„Smrt Izraeli,“ křičeli na pohřbu

Incident z izraelské ambasády v Ammánu a nejnovější napětí kolem Chrámové hory ovlivnilo negativně i veřejné mínění v Jordánsku, kde je mnoho obyvatel palestinského původu.

Například dnes při pohřbu šestnáctiletého mladíka zastřeleného v neděli na izraelské ambasádě skandovalo několik tisíc Jordánců „Smrt Izraeli“ a vyzývalo vládu k vypovězení mírové dohody s Izraelem z roku 1994.

Chrámová hora je třetím posvátným místem islámu, ale je významná i pro židy, protože v minulosti tam podle jejich tradice stával židovský chrám. Podle nynějšího uspořádání mohou židé jednou z bran na horu vstupovat, ale nesmí se tam modlit.

Pohřeb mladíka zastřeleného na izraelské ambasádě v Ammánu Pohřeb mladíka zastřeleného na izraelské ambasádě v Ammánu | Reuters

Nezadat ( 26. července 2017 09:36 )

Bože můj co to je za národ když tak vystrkují zadky?To musí být ráj a životní sen se tam dostat pro gaye.

hackoff ( 25. července 2017 22:07 )

kdyby to bylo na me, tak bych se s tema rucnikarema vubec nesral

Zobrazit celou diskusi