Pláž Zrće, která se nachází u městečka Novalja na ostrově Pag, je díky drobným oblázkům a pozvolnému vstupu do moře vhodná i pro rodiny s dětmi.

V posledních letech je však známá hlavně kvůli noční zábavě a hlasité hudbě, která burácí úplně všude. Letos k tomu přibyl nový problém – povykující turisté, zfetovaní netradiční »drogou«.

Se zážitkem, na který bude zřejmě dlouho vzpomínat on i jeho nejbližší, se svěřil Blesku Michal (48) z Prahy. „Šli jsme s rodinou po pláži a najednou nás doslova praštilo do očí, kolik se tam všude válí bombiček na šlehačku. Majitelka apartmánu, kde jsme bydleli, nám říkala, že musela vyhodit dva mladé Angličany, protože tam dělali neuvěřitelný brajgl, a pak na posteli v pokoji našla osmdesát bombiček,“ tvrdil český turista.

Bombičkami se na plážích prý »sjíždějí« mladí lidé ze všech koutů světa. Po požití neobvyklé drogy jsou chvíli hluční a veselí. „Jezdíme tam každý rok, ale nikdy dřív jsme si toho nevšimli, asi je to nějaká nová móda,“ popsal Michal.

Bombičky, obsahující »rajský plyn«, se u pláže prý běžně prodávají. Lidé je ale k výrobě šlehačky rozhodně nepoužívají.

Ivan Douda, specialista na léčbu drogových závislostí: Jen si tak trochu zafetovat...

„Skutečnost, že se lidé »sjíždějí« po tzv. rajském plynu, je známá desítky let a jde o jakousi rekreační záležitost. Lidé si chtějí o prázdninách prostě užít a jen si tak trochu zafetovat. Pokud člověk v uvozovkách nejede v něčem tvrdším, na jeho zdraví se to nijak negativně neprojeví. Problémy mohou mít pouze jedinci s oslabeným organismem.“

Extáze po rajském plynu

V bombičkách je velký obsah oxidu dusného (N2O), v medicíně nazývaného Nitrogenium oxydulatum nebo Dinitrogenii oxidum. Na psychiku má vliv, který je pro uživatele příjemný. Vdechování plynu způsobuje stavy veselosti (odtud název rajský plyn) až hysterie, při vyšších dávkách útlum až anestetický spánek.

Trvá to dvě až tři minuty

Většinou stačí jeden až čtyři vdechy po krátkou dobu. Rajský plyn lidé vdechují z balonků, které se předtím naplní z tlakové nádoby, nebo přímo z malých bombiček používaných k pohonu šlehačů.

Účinek je nejsilnější mezi 15 až 30 vteřinami, povznášející pocit trvá dvě až tři minuty. Na rozdíl od vdechování různých těkavých látek by oxid dusný neměl způsobit výraznější útlum dechu a srdeční činnosti ani bezvědomí s rizikem udušení.

VIDEO: Takhle Kamilu zničily drogy: Podívejte se, jak ji pomohla proměna!

Video
Video se připravuje ...

Takhle Kamilu zničily drogy: Podívejte se, jak ji pomohla proměna! Tereza Kühnelová, Lukáš Červený, Martin Hurda

Fotogalerie
10 fotografií