Boj proti pančovanému vínu: Kontroly odhalily, že do Česka míří méně patoků
Krátká existence novely vinařského zákona, který umožňuje efektivněji kontrolovat dovážené sudové víno, výrazně snížila počty nevyhovujících a falšovaných vín, uvedl v úterý po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
„Možná je ještě příliš brzy říkat, že je to přímý vliv novely zákona. Ale od 1. dubna, kdy začala platit, se citelně snížil výskyt nevyhovujících vzorků a ještě citelněji počet falšovaných vín,“ řekl Klanica.
Zákon nyní dává SZPI možnost efektivněji kontrolovat dovážené sudové víno. Podle Klanici nepoctivé prodejce vína odradila jak novela, tak masivní mediální kampaň.
Vinaři: Poklesl dovoz vín ze Slovenska
První změny na trhu jsou markantní i podle vinařů. „Zřejmě to souvisí s novelou zákona. Zaznamenali jsme zejména pokles dovozu vín ze Slovenska,“ řekl ČTK výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček.
Laboratorní možnosti inspekce, jak kontrolovat vína, jsou široké. „Dokážeme analyzovat víno jak v elementárních znacích, tak i těch velice složitých,“ řekl Klanica.
VIDEO: Podívejte se na rozhovor o vinařském zákonu s Marianem Jurečkou
Video
Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) je rád, že senátoři podpořili změny, které požadoval. Zákon podle něj zbytečně zpřísnili ve Sněmovně poslanci...
Video se připravuje ...
Řešili i dvojí kvalitu potravin
Se Sobotkou hovořil i o problému dvojí kvality potravin na českém a západoevropském trhu. Shodli se na tom, že je potřeba evropského řešení a že SZPI v současné situaci nemá možnosti, jak problému zabránit.
Podle Sobotky je třeba, aby se doplnila evropská legislativa tak, že se různé složení stejně označené potraviny stane nekalým a postižitelným jednáním. „Stejně tak pomáhá mediální tlak. Už nyní se některé firmy rozhodly od dvojí kvality ustoupit,“ řekl Sobotka.