Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Uražená ješitnost.“ Zeman šil do svého kritika kvůli krajským výjezdům

Autor: ČTK, zst - 
24. července 2017
19:51

Prezident Miloš Zeman nesouhlasí s názorem, že jsou jeho návštěvy krajů předvolební kampaní. A nevidí důvod, proč by se měl vzdát setkání s obyvateli. Řekl to v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál v reakci na mínění člena Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí Jana Outlého.

Zeman by měl podle Outlého zvážit své cesty do krajů v době kampaně, nebo zahrnout náklady na setkání s občany jako bezúplatné plnění do volebního limitu, který činí 50 milionů korun.

Zeman zdůraznil, že pokud by začal jezdit do krajů nyní, mohla by to být kampaň, ovšem on regiony navštěvuje od začátku výkonu mandátu. Za kampaň své výjezdy nepokládá taky kvůli tomu, že nikoho nevyzývá k tomu, aby ho v prezidentské volbě příští rok volili.

„Kdybych začal do krajů jezdit teď, mohlo by jít o volební kampaň. Kdybych řekl ‚volte mě‘, byla by to kampaň. Pokud s nimi mluvím o jejich problémech, kampaň to není,“ řekl prezident s tím, že trvá na tom, že kampaň vůbec nepovede.

Zeman připomněl, že ho čeká řada zahraničních cest a ani v těchto případech o předvolební přesvědčování voličů nepůjde. „Pan Outlý, kdyby byl důsledný, by musel všechny akce prezidenta republiky chápat jako mou volební kampaň. Což, jak uznáte, je nesmysl,“ dodal.

Foto: 

Za Outlého vyjádřením vidí skutečnost, že ho nejmenoval do čela úřadu. „Já jsem před časem byl postaven před úkol jmenovat předsedu této komise a podle pravidel mně Senát předložil dva kandidáty. Jedním z nich byl právě pan Outlý. Já jsem zvolil předsedou druhého kandidáta. Mám právo se domnívat, že tato reakce je jeho uražená ješitnost,“ soudí Zeman a dodal: „Beru jeho kritiku s úsměvem, asi je mu líto, že není předseda oné komise.“

Prezident navštěvuje regiony často, podle Outlého by měl náklady na setkání s občany zahrnout do limitu daného zákonem. Pokud by úřad nastavil volnější kritéria a záležitostí se nezabýval, nebylo by snadné podle Outlého ji v budoucnu regulovat, protože bude existovat precedens.

Prezident i jeho kancelář poměrně běžně používají vůči svým oponentům osobní ataky, což já činit nebudu. Pokud jde o podstatu věci, tedy cesty do krajů, Miloš Zeman jednak zkreslil moje výroky a jednak mylně vyložil zákon. Neřekl jsem, že prezident nesmí jezdit do krajů. Naopak jsem sdělil, že je to u nás vnímáno jako součást výkonu prezidenta. Dále jsem uvedl, že pokud bude Miloš Zeman jezdit do krajů i v době oficiální volební kampaně, měly by náklady na mítinky s občany být vykázány jako bezúplatná plnění,“ reagoval pro Blesk.cz politolog Outlý.

VIDEO: Takhle Miloš Zeman svým přátelům oznámil, že bude znovu kandidovat. O den později, 10. března, to zopakoval na tiskové konferenci

Video  Zeman oznámil další kandidaturu na prezidenta. Podívejte se na projev pro vyvolené.  - archiv Blesk.cz
Video se připravuje ...

Pokud jde o prezidentův výklad, že kampaň začíná teprve slovy ‚volte mě‘ nebo že když jezdí do krajů již čtyři roky, nejedná se o kampaň, je třeba říct, že český zákon o volbě prezidenta definuje volební kampaň zcela jinak. Považuje za ni i veřejná oznámení sloužící ve prospěch kandidáta včetně jakékoliv doprovodné akce. Setkání, čili mítink s občany, podle mého soudu kampaní je,“ dodal s tím, že pravidla se vztahují na všechny kandidáty, včetně úřadujícího prezidenta.

„Úřadující prezident má v kampani vždy jistou výhodu, o to vnímavější by podle mého soudu měl být vůči riziku, že neúspěšní kandidáti budou namítat neregulérnost soutěže,“ varoval před možnými problémy.

Krajské samosprávy stály Zemanovy návštěvy od jeho zvolení v roce 2013 do začátku letošního května téměř 17 milionů korun. Další výdaje mají s prezidentovými cestami města a obce, na jejichž bedrech je zajištění tribun a ozvučení pro setkání s veřejností.

VŠE O PREZIDENTSKÝCH VOLBÁCH 2018 ČTĚTE ZDE

Termín a systém prezidentských voleb 2018 najdete zde

Všechny kandidáty na prezidenta 2018 najdete zde

Výsledky prezidentských voleb 2018 budou zde

Průzkumy volebních preferencí najdete zde

Jak volit s voličským průkazem čtěte zde

Doporučujeme
hejhej ( 25. července 2017 17:00 )

Zeman pořádá krajské výjezdy po celou dobu ve funkci. Outlý je debil.

Milann ( 25. července 2017 10:41 )

Nechci se vyjadřovat na Zemana ani na jiného politika ale čtenáři Blesku by měli sledovat,ke kterým článkům je diskuse a ke kterým není. Příkladně když nějaké hovado kope do někoho, kterému nesahá ani po malíček a dělá z něho debila,tak pro Blesk je lepší aby na to nemohli ostatní reagovat má to větší účinek. Pozdrav Bleskovým sluníčkářům ještě Vám nedošla voda na vymývání mozků.

deep_ass_flsting ( 25. července 2017 07:11 )

A nejhorší na tom je, že to ten magor zdenekk o sobě ví.

deep_ass_flsting ( 25. července 2017 07:08 )

moiaza ( 24. července 2017 23:15 )

 Pánové, pokud bych chtěl s vámi diskutovat na vaší úrovni, musel bych do sebe dostat nejméně 1 l tvrdého alkoholu. Jen tak bych s vámi našel kousek společné řeči.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa