Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Sňatek“ blízko krachu: Starostům po problémech s lidovci mizí další spojenec

Autor: Jakub Veinlich, zst - 
25. července 2017
05:45

Měla to být třetí síla – volební protiváha hnutí ANO Andreje Babiše a ČSSD s volebním lídrem Lubomírem Zaorálkem. Nakonec z dvojkoalice STAN a lidovců ale asi nic nebude. Lidovci hnutí Petra Gazdíka sice nabídli místa na společných kandidátkách, ti se ale na to moc netváří. Teď je navíc opouštějí další možní spojenci. V Praze se SNK – ED vydala ke spolupráci s TOP 09. 

Klíčové jednání čeká celostátní výbor hnutí Starostové a nezávislí v úterý v podvečer. „Já osobně to vidím tak, že se to celé rozpadne,“ řekl v týdnu Blesk.cz liberecký senátor Michal Canov. A podobně mluví i hejtman Libereckého kraje – někdejší předseda STAN Martin Půta.

Starostové budou přitom v úterý v podvečer vybírat ze tří variant. Buď přistoupit na nabídku KDU-ČSL a mít své lidi na jejich kandidátkách a v šesti krajích mít i lídra, nebo jít do voleb sami. Poslední variantou, zřejmě nejméně pravděpodobnou, je, že by hnutí STAN do voleb vůbec nešlo.

„Neznám situaci v moravských krajích – ale ta nálada je spíše taková, abychom šli do voleb samostatně. A přibrali menší subjekty, se kterými jsme chtěli jít do koalice společně s lidovci,“ řekl Blesk.cz k vypjaté situaci uvnitř STAN místopředseda hnutí a starosta Kolína Vít Rakušan.

Přeskupování sil: TOP 09 vzala v Praze spojence Starostům

Minimálně v Praze už ale STAN o dalšího menšího partnera přišlo. Do voleb s nimi nechce jít SNK – ED, jejich podpis je přitom na koaliční smlouvě, kterou před časem lidovci a STAN podepsali. Místopředseda SNK – ED ale dnes spolupráci se STAN zpochybňuje.

„V Praze vůbec žádná spolupráce mezi STAN a SNK – ED dohodnuta nebyla. TOP 09 je pro nás programově opravdu nejbližší z hlediska Evropy a obrany demokracie. Takže my tu podporu vnímáme úplně přirozeně i z hlediska dalších voleb do budoucna,“ řekl Blesk.cz místopředseda SNK – ED a předseda krajské buňky v Praze Jiří Witzany.

Předseda STAN Petr Gazdík odmítá tvrzení, že by pražská SNK – ED o žádné spolupráci do voleb nevěděla. Je na to prý podepsaný dokument o Dlouhodobé spolupráci. „Witzany chtěl z té kandidatury něco vytřískat pro sebe osobně, zřejmě teď při této podpoře (TOP 09, poznámka redakce) něco vytřískal, budiž mu to přáno. Není to fér vůči závazkům jeho strany, ale je to jeho věc a svědčí to o něm,“ popsal Gazdík celou situaci, která je prý problémem jen jednoho člověka.

Změna lídra?

Pokud půjdou nakonec Starostové do voleb sami, je dost možné, že s novou – méně okoukanou tváří. Senátor Canov by rád jako republikového lídra viděl svého libereckého spojence – hejtmana Martina Půtu. Chce to spolustraníkům také navrhnout.

Krajské volby 2016: Martin Půta s manželkou Sylwií oslavují vítězství v Libereckém kraji. Krajské volby 2016: Martin Půta s manželkou Sylwií oslavují vítězství v Libereckém kraji. | ČTK

„Před Starosty je teď velmi těžké dilema. A sice – buď tu nabídku přijmout (nabídka od lidovců kandidovat společně na jejich kandidátkách) a pak Starostové budou podle mého názoru zcela jistě zastoupeni v parlamentu, nebo ji odmítnout a kandidovat samostatně. Pak ovšem mají šanci pouze v případě, že dojde k radikální, až bych řekl šokové, změně ve vedení,“ řekl redaktorce Blesk.cz minulý týden senátor Canov, podle kterého může Gazdík zůstat předsedou hnutí, ale ne celorepublikovou tváří.

VIDEO: Senátor Michal Canov je pro to, aby STAN, pokud půjde do voleb, změnilo volebního lídra

Video  Gazdík od válu? Část STAN si přeje vyměnit volebního lídra.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Všem stranám a hnutím, které chtějí kandidovat v podzimních volbách, se přitom krátí čas. Hotové kandidátky musejí zaregistrovat u krajských úřadů nejpozději 15. srpna. Volby do Poslanecké sněmovny nás pak čekají 20. a 21. října.

VŠE O VOLBÁCH DO POSLANECKÉ SNĚMOVNY 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa