Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Podomácku vyrobenou zbraní zabil tchána, dostal třináct let: S žádostí o menší trest neuspěl

Autor: ČTK - 
24. července 2017
17:35

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Antonína Pospíšila z Bedihoště na Prostějovsku, který loni v březnu zastřelil podomácku vyrobenou zbraní tchána. Dostal 13 let vězení. K činu se přiznal, obhajoba ovšem opakovaně žádala překvalifikování činu z vraždy na zabití, a tím pádem i mírnější trest.

Výsledek dovolacího řízení sdělila Eva Sigmundová, mluvčí Krajského soudu v Brně, který případ řešil jako první instance. Trestní sazba u zabití je tři až deset let, zatímco u vraždy 12 až 20 let.

NS zatím odůvodnění svého usnesení nezveřejnil. Podle Sigmundové ale odsouzený zopakoval obsahově shodné námitky, které uplatnil už dříve. Nyní mu jako poslední mimořádný opravný prostředek zbývá ústavní stížnost.

Dvěma výstřely do hlavy pětaosmdesátiletého tchána vyvrcholily dlouhodobé spory mezi příbuznými. Pospíšil v minulosti vraždu tchána označil za ohavný čin. Zdůvodnil jej tím, že otec jeho manželky byl panovačný a měl s nimi dlouhodobé spory. Po útoku Pospíšil počkal na místě činu na policii.

Uložený trest je souhrnný za vraždu a nedovolené ozbrojování. Pistoli si muž asi v roce 1975 vyrobil ve firmě, kde pracoval.

Podle pravomocného verdiktu nelze Pospíšilův čin kvalifikovat jinak než jako vraždu, protože se pachatel nenacházel ve stavu tak vážného rozrušení, které by jeho jednání alespoň částečně ospravedlňovalo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání