Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Střelba a útok nožem na izraelské ambasádě v Jordánsku. Jeden člověk zemřel

Autor: ČTK, zst - 
23. července 2017
21:39

Jeden Jordánec byl zabit a jeden Izraelec těžce zraněn při incidentu, který se udál v neděli večer na izraelské ambasádě v jordánské metropoli Ammánu. Agenturám AP a AFP to sdělili nejmenovaní jordánští bezpečnostní činitelé. Policie uzavřela čtvrť na západě města, kde se izraelský úřad nachází.

Podle webové stránky napojené na jordánskou armádu incident zahrnoval střelbu a útok nožem, uvedla agentura AP. Stav zraněného Izraelce je podle webu „nestabilní“. Jordánec zemřel na vážné zranění střelnou zbraní.

Reportér BBC informoval o uzavření bezprostředního okolí ambasády a informační stopky ze strany úřadů. Izraelští zaměstnanci jsou podle neoficiálních informací evakuováni. Velvyslanectví Izraele, které je i v Jordánsku přísně střeženo, leží v honosné čtvrti Rabijeh.

Incident se odehrál v době zvýšeného napětí mezi Izraelem a Palestinci kvůli sporu o nová izraelská bezpečnostní opatření na Chrámové hoře v Jeruzalémě, která Palestinci odmítají. Proti izraelskému zavedení detektorů na kov, které mají palestinským radikálům zabránit ve skladování zbraní na jejich posvátných místech, v pátek v Ammánu protestovaly tisíce Jordánců. Mnozí z nich jsou totiž palestinského původu.

Zobrazit celou diskusi