První rada zní – boty do vody. „Bohužel ani to není stoprocentní, ne vždy na ježka šlápneme, často si lidé poraní i jiné části těla, mezi něž patří hlavně kolena a horní končetiny, což se většinou děje při pádu ve vodě nebo při skákání v blízkosti kamenů,“ říká MUDr. Jana Tylšová z chirurgické ambulance Spálená v Praze.

Když nevyčuhuje:

Nabodli jste se, a teď nevíte, jak si s ostny poradit? „Odstraňování je velice obtížné, protože bodliny nejsou jen ostré, ale i křehké a po kontaktu se většinou zalomí,“ upozorňuje Tylšová s tím, že nejlepší první pomoc, pokud bodlina nevyčnívá, je nedělat po dobu čtyřiadvaceti hodin nic, jen nanést mast s lokálními antibiotiky. „Objeví se sice zanícení, ale tím se šance na úspěšné odstranění zvyšuje,“ radí lékařka.

Když vyčuhuje:

V případě, že bodlina vyčnívá, se můžeme opatrně pokusit o její vytažení, nejlépe za pomoci napíchnutí z boku na ostrou jehlu. „Při této »operaci« je zapotřebí vysoké opatrnosti a trpělivosti. Pokud máte zapíchnuté jen drobnější úlomky, je lepší si jich nevšímat. Po čase se samy vstřebají,“ radí lékařka a dodává, že poraněné místo můžeme opět jen namazat.

Jestliže se vytažení nedaří a rána bolí, je zapotřebí navštívit chirurga. „Často je opravdu nemožné bodlinu vyndat. Lidé jich tam kolikrát mají třeba deset,“ dodává.

Mořský ježek: Kouzelné účinky?

Ježovky jsou ostnokožci kulovitého tvaru, mají pevnou vnitřní kostru z mezodermu z vápencových destiček a na nich umístěné pohyblivé, často jedovaté, ostny. Ty je chrání před nepřáteli a umožňují jim hrabání. Živí se na dně moře řasami a bezobratlovci.

Jikry mořských ježků jsou naprostou lahůdkou a potěšením pro všechny milovníky dobrého jídla. Jejich chuť je zvláštně nahořklá, ale zároveň velice jemná.

Pokud věříte na afrodiziakální účinky u některých pokrmů, bude vás určitě také zajímat, že už ve starém Řecku a Římě se věřilo, že jikry z mořského ježka probouzí u mužů silný pohlavní pud.

VIDEO: Na dovolené vám hrozí i jiná nebezpečí než ježci. Pozor si dejte hlavně na opalování!

 

Fotogalerie
9 fotografií