Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Teď soudy, pak převezmou všechno“: Protesty v Polsku pokračují

Autor: ČTK, bk - 
23. července 2017
09:34

V Polsku v sobotu večer pokračovaly protesty proti reorganizaci nejvyššího soudu, kterou prosazuje národně-konzervativní vláda. Informovaly o tom agentury AP a Reuters. Reorganizace podle kritiků v Polsku i v zahraničí ohrožuje nezávislost polské justice.

Do protestů se v sobotu zapojil i bývalý polský prezident Lech Walesa, který vyzval Poláky, aby bojovali za zachování dělby moci na zákonodárnou, výkonnou a soudní. Později se tisíce odpůrců vlády shromáždily ve Varšavě, Krakově a dalších polských městech, aby vyzvaly prezidenta Andrzeje Dudu k odmítnutí reorganizace nejvyššího soudu, napsala agentura AP.

„Všichni jsme v nebezpečí. Každý občan je nyní v nebezpečí,“ uvedl jeden z demonstrantů protestujících před domem šéfa vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslawa Kaczyńského. „Teď přebírají soudy, potom převezmou média a nakonec převezmou všechno. Ale stále máme ulice. To je naše síla,“ dodal.

Horní komora polského parlamentu v noci na sobotu podle očekávání schválila bez úprav kontroverzní zákon o reorganizaci nejvyššího soudu. Podle této normy bude moci ministr spravedlnosti poslat soudce nejvyššího soudu do penze a sám obsadit jejich místa. Nejvyšší soud přitom v Polsku rozhoduje o platnosti voleb. Kritici změn proto poukazují na to, že pokud by volby neskončily ve prospěch PiS, mohl by je jím obsazený nejvyšší soud prohlásit za neplatné.

Aby norma vstoupila v platnost, musí ji ještě podepsat prezident Duda. Ten byl v minulosti členem PiS a jiné kontroverzní zákony prosazované touto stranou podepisoval. Prezident má nyní tři týdny na to, aby zákon podepsal.

smrk ( 23. července 2017 10:58 )

Pche, nejdřív je kašpaři volí a teď jim nadávají. Je to stejné jak u nás, hovno víme co vlastně chceme.

jarda304 ( 23. července 2017 10:36 )

Taky si připadáte jako za komousu v době kdy Rude Právo nadávalo na Chartu, jen málokdo věděl, co obsahuje? O co v Polsku jde ? Vždyť oni chtějí přejít na systém jmenování soudců jako je u nás. Ted tam soudce navrhují Občanské iniciativy, to je obdoba našich havloidu. Proto tak řvou, o tohle by ti nikym nevoleni přišli.

Zobrazit celou diskusi