Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Američané zarazí turistiku do KLDR. Může za to smrt studenta Otty (†22)?

Autor: Mii - 
21. července 2017
11:30

Spojené státy americké připravují nařízení, které Američanům znemožní cestovat do Severní Koreje vedené diktátorem Kim Čong-unem. Informace pochází od dvou cestovních kanceláří, které do země pořádají zájezdy, píše BBC. USA zprávu nepotvrdily.

Kanceláře Koryo Tours a Young Pioneer Tour tvrdí, že zákaz bude oznámen 27. července a v platnost vejde za 30 dní. „Byli jsme informováni, že americká vláda už nebude svým občanům povolovat cesty do KLDR. Jakmile vejde zákaz v platnost, všechna již vydaná povolení přestanou být aktivní,“ uvedla Young Pionner Tours v pátečním prohlášení.

Její zástupce Rowan Beard dodal pro BBC, že společnost o zákazu informovala švédská ambasáda, jež americké záležitosti v Severní Koreji řeší. Ta zároveň aktuálně zjišťuje, zda se nějací američtí turisté v zemi s třetí největší armádou světa nacházejí. Jistě se ví o třech občanech, které severokorejská strana drží ve vězení.

Pro Ottu byla návštěva KLDR fatální

Právě Young Pioneer Tours byla kanceláří, jejíž služby loni využil student Otto Warmbier (†22), jenž budil zájem celého světa. Ottu totiž Severní Korea zatkla a odsoudila na 15 let nucených prací. Podle zdejší policie se snažil z hotelu ukradnout propagandistický plakát.

Dva měsíce po jeho uvěznění ale utrpěl těžkou neurologickou poruchu, jejíž příčina dodnes není známa. Upadl do kómatu. USA se následně několik měsíců snažily vyjednat studentův návrat do vlasti, což se podařilo až v červnu 2017. Otto několik dní nato zemřel.

Zda má chystaný zákaz spojitost s jeho návratem, není jisté.

VIDEO: Severní Korea každoročně pořádá ohromné vojenské přehlídky, které mají demonstrovat sílu režimu

Video  Demonstrace síly KLDR v podobě vojenské přehlídky  - YouTube.com
Video se připravuje ...

abaron ( 21. července 2017 13:54 )

vyzerá to tak, že nejlepší popravčí čaty mají zlaté hodinky ako poznávacie znamenie v dave

sores ( 21. července 2017 13:39 )

Do státu s psychicky narušeným prezidentem kde se i sebemenší věci trestají smrtí jede jen blázen!!! Vládne tam staré narušené dítě a ne člověk s IQ.

Zobrazit celou diskusi