Vondráčková totiž také patřila k VIP klientům banky, kde bankéř Radek Pokluda pracoval a o něž se staral. Kauza padělaných obrazů, jež klientům prodával v prostorách banky a s nepravdivou historkou, že se jedná o propadlé zástavy jiných klientů, sice do médií pronikla až nyní, ve skutečnosti ji však policie řeší už rok.

„Když to propuklo, tak mi Jiřina Bohdalová zavolala a před Radkem Pokludou mě varovala. Nakoupili jsme od něj totiž šperky, které měly pocházet z nějaké pozůstalosti,“ potvrdil Blesku manžele Heleny Vondráčkové Martin Michal. „Okamžitě jsem všechny šperky nechal ověřit a ocenit. V našem případě to sedělo. K nám se Pokluda choval vždy velice slušně a nemohu o něm říci nic špatného,“ dodává manžel a manažer zpěvačky.

Jiní takové štěstí neměli. Sama Bohdalová koupila od Pokludy obraz Emila Filly za 1,95 milionu korun, který má policie za padělaný. Stejně tak dílo Josefa Čapka, které Pokluda prodal režisérovi Ivanu Zachariášovi či řediteli rádia Impuls Jiřímu Hrabákovi. Hledaný bankéř se teď podle všeho skrývá na Fiji.

„Radek Pokluda k obrazům doplňoval vlastní podvodnou legendu o jejich původu a významně navyšoval cenu obrazů, kdy při těchto ‚obchodech‘ vystupoval jako vysoký bankovní úředník a u části obrazů tvrdil, že pochází z propadlých zástav Komerční banky,“ píše se v policejním dokumentu, který přinesl Český rozhlas.

VIDEO: Obraz pro Bohdalovou ocenila kontroverzní galeristka Marie Pospíšilová

Fotogalerie
29 fotografií