Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ťok si užil chvíli slávy s koncem uzavírky na D1. „Peklo“ ale potrvá tři roky

Autor: mah - 
20. července 2017
13:15

Na nejstarší české dálnici končí jedna z uzavírek. Ministr Dan Ťok (za ANO) ve čtvrtek otevřel přes pět kilometrů dlouhý úsek mezi Velkou Bíteší a Devíti Kříži. Letos jde o první zprovozněný úsek dálnice, řidičům se ale cesta po ní příliš nezkrátí. Na D1 dál zůstává šest omezení, některá z nich se blíží ke konci, nahradí je ale nová. Na radost z rychlé a hladké jízdy si tak počkáme ještě do roku 2020, zatím stále čekejte „pekelné“ kolony.

Oprava úseku na pomezí Vysočiny a Jihomoravského kraje trvala déle než rok. Od čtvrtečního odpoledne tudy auta mohou projíždět plnou rychlostí, jde přitom už o sedmý modernizovaný úsek. Čtyři roky po zahájení rekonstrukce je tak opravených přes 50 kilometrů nejdůležitější dopravní tepny Česka.

Jedny uzavírky vystřídají další

Ministerstvo dopravy a Ředitelství silnic a dálnic zároveň plánují, že do zimy se řidičům otevřou i další dva úseky. Pokud nenastanou žádné komplikace, měli by řidiči dostat k dispozici přes 20 kilometrů nové dálnice.

Zrychlení na opravených úsecích ale bude vykoupené novými uzavírkami jinde. ŘSD plánuje ještě do konce roku začít s opravou dvou dalších úseků, které by svou délkou měly dorovnat ty otevřené. Stavbaři by se podle plánů ŘSD měli objevit na 8,5 kilometru dlouhém úseku mezi Mirošovicemi a Hvězdonicemi a na takřka 14 kilometrech mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem.

Tempo oprav by nemělo polevit ani v příštím roce.  ŘSD i ministerstvo plánují konec modernizace na rok 2020 a čas se jim tak krátí. To znamená, že během roku 2018 by se mělo uzavřít až 50 kilometrů dálnice. Řidičům tak nezbývá nic jiného, než se na další téměř tři roky obrnit trpělivostí. Nově otevřít by se totiž v roce 2018 mělo pouze 26 kilometrů D1, uzavírek by tak mělo přibýt.

Z Brna do Ostravy rychleji

Zrychlení se zatím dočkají pouze řidiči mezi Brnem a Ostravou. Příští léto by se řidičům mělo otevřít 14 nových kilometrů D1 mezi Lipníkem nad Bečvou a Přerovem. Poslední úsek, který by spojil dálnice z Brna a Ostravy by se rovněž měl začít stavět během příštího roku a po dálnici z Brna až do Ostravy by řidiči měli dojet za čtyři roky.

VIDEO: O rekonstrukci dálnice D1 jsme mluvili s ministrem dopravy Danem Ťokem.

Video  Dan Ťok ve Studiu Blesk: Proč práce na D1 v noci stojí?  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi