Největší dopravní tepna Smíchova a nejdůležitější východ z metra v Praze 5 – na Andělu směrem k OC Smíchov, bude uzavřen. Městská část se o tom ale dozvěděla až po otázce redaktora Blesk.cz. To na radnici vyvolalo vlnu nevole.

„O tom, že dopravní podnik uzavře na celých devět měsíců východ z nejfrekventovanější zastávky na Praze 5, jsem se dozvěděl od novinářů, což nepovažuji za šťastnou komunikaci,“ zmiňuje starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09).

Omezení se mělo vztahovat i na přilehlé prostranství. „Dle plánů dopravního podniku se mělo uzavřít skoro celé území u východu z metra, kde se konají farmářské trhy a další společenské akce. To je pro nás nepřijatelné. Ihned poté, co se vedení městské části dozvědělo o této uzavírce, začala intenzivní jednání s dopravním podnikem,“ říká dále starosta.

VIDEO: Uzavírka měla původně omezit i farmářské trhy:

Video
Video se připravuje ...

Trh byl pořádně zaplněný lidmi. Tadeáš Provazník

To však zcela odmítá pražský dopravní podnik s tím, že o celé záležitosti věděla radnice dopředu a problémem je nejspíše vnitřní komunikace radnice. „Modernizace pohyblivých schodů ve stanici metra Anděl byla projednána ve veřejnoprávním řízení, včetně příslušných odborů Prahy 5, takže odmítáme, že by Praha 5 o tomto záměru nevěděla. Městská část Praha 5 byla účastníkem stavebního řízení,“ popisuje mluvčí DPP Aneta Řehková. 

Přetížená Nádražní ulice

Mezi hlavní požadavky Prahy 5 patří větší koordinace radnice s DPP ohledně posunu zastávky v Nádražní ulici během rekonstrukce či obnovy vodorovného značení pro pěší u dotčených chodníků. Dále jde městské části o včasná hlášení o výluce v metru a tramvajích, omezení vjezdu ve špičkách pracovních dnů a minimalizování zásobování staveniště o pátcích po dobu farmářských trhů.

Zároveň dopravní podnik přistoupil na posunutí termínu rekonstrukce, která začne až v polovině září místo poloviny srpna, aby se mohla městská část na tento problém připravit.

„Dopravní podnik nám vychází vstříc, jsme s výsledky jednání spokojeni. Jen nás mrzí, že jsme tyto věci nemohli řešit dopředu a byli jsme postaveni před hotovou věc a nyní to musíme šít horkou jehlou,“ uvádí starosta Richter.

Podívejte se, jak to na Andělu vypadá:

Fotogalerie
14 fotografií