Na kauzu upozornil Český rozhlas. "Pan bankéř to prezentoval tak, že se jedná o propadlé zástavy Komerční banky a že KB nabízí tyto obrazy svým VIP klientům k odkupu za odpovídající ceny. Paní Bohdalová se cítí velice podvedena jak ze strany bankéře, tak ze strany Komerční banky. Neměli jsme tušení, že jde o padělek," potvrdil rozhlasu právník herečky Michal Morawski.

Vykuk Radek Pokluda, který si u Bohdalové budoval důvěru osm let, ve skutečnosti pečlivě monitoroval, kdy jí přijde na účet větší suma, a tu pak nabídl investovat do umění. Právě za obraz Emila Filly s názvem Zátiší s dýmkou a hrozny mu herečka zaplatila 1,95 milionu. Stejně tak podvedl i ředitele Rádia Impuls Jiřího Hrabáka či režiséra Ivana Zachariáše.

Pravděpodobně se však jednalo o padělky, navíc Komerční banka o ničem nevěděla. Žádné propadlé zástavy, jak Pokluda klientům tvrdil, neprodávala. Pokluda obrazy získával na vlastní pěst od překupníka, jejich cenu o statisíce navýšil a následně nabízel VIP klientům. Banka od něj dává ruce pryč. V současné chvíli je Pokluda, který je v hledáčku policie, "nezvěstný". Jeho poslední stopy byly zachyceny v Istanbulu a následně na Fidži. 

"Komerční banka nemá žádné informace o údajně podaném trestním oznámení. Jakoukoliv účast Komerční banky na soukromých aktivitách bývalého zaměstnance striktně vylučujeme. Komerční banka nekomentuje probíhající trestní řízení. Na tomto přístupu nic nemění ani to, pokud by se věc měla mimo jiných týkat i našeho bývalého zaměstnance," říká mluvčí banky Pavel Zúbek.

Fotogalerie: Oslava 85. narozenin Jiřiny Bohdalové
75 fotografií

Jak celý řetězec fungoval? Pokluda obrazy nakupoval v aukční síni Historie Praha, kterou vlastní Petr Dědek. Tomu díla do galerie dodávala Marie Pospíšilová z Řitky. Pospíšilové už v minulosti bylo odebráno razítko znalce, protože měla problémy s věrohodností. Právě Pospíšilová ocenila obraz "Filly" pro Bohdalovou na tři a půl milionu korun, není proto divu, že herečka při "bankou" navržené ceně 1,95 milionu koupě využila. A Pospíšilové zase obrazy dovážela manželka kontroverzního obchodníka s uměním a někdejšího provozovatele lunaparkových atrakcí Jaroslava Frölicha, který už byl za obchod s falzy obžalován.  

VIDEO: Bohdalová nedávno získala čestné občanství Prahy!

Video
Video se připravuje ...

Čestné občanství pro Bohdalovou: Teď už budu odpočívat! Bez lidí! Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
23 fotografií