Někdejší Miss Kyrgyzstánu zkoušela snad všechno, aby se uzdravila. Nejprve věřila chemoterapiím, jenže ty nezabraly a nádor bohužel dál rostl. Následně jí příbuzní zařídili operaci v Turecku, jenže místní odborníci si tak velký tumor operovat netroufli. Poslední naděje, kterou krásná Žibek měla, spočívala ve speciální léčbě v Protonovém centru v Praze.

První komplikaci představovaly peníze. Převoz do Prahy, zdejší pobyt a nákladné léčení, to všechno by stálo zhruba dva miliony, což si modelka nemohla dovolit. Dokonce ani její nejbližší nedokázali tak velkou sumu dát dohromady. A tak se kráska obrátila s prosbou na své fanoušky na Facebooku. „Milí strážní andělé, jmenuji se Žibek, je mi 21 let a jsem matkou nádherného čtyřměsíčního synka Imana. Žijeme v Kyrgyzstánu ve městě Biškek a tento dopis je prosbou o pomoc,“ zahájila tehdy mladá žena tklivý dopis.

Ten mnohé lidi obměkčil a ve většině států bývalého Sovětského svazu se rázem začaly pořádat sbírky, díky nimž se nakonec podařilo potřebnou částku vybrat. Jenže v té době už bylo pozdě! Žibek Nikejeva v pondělí zákeřné chorobě podlehla.

Protonové centrum v Praze Blesku potvrdilo, že s nimi půvabná brunetka skutečně jednala. „Paní Nikejeva se obrátila na Protonové centrum 6. 12. 2016 s dotazem na vhodnost protonové léčby pro její onemocnění,“ uvedla Anna Lukešová z Protonového centra.

VIDEO: Tady bojují s rakovinou: Prohlídka protonového centra

Video
Video se připravuje ...

Tady bojují s rakovinou: Prohlídka protonového centra Protonové centrum

Podle informací z modelčiných stránek se v jejím případě jednalo o nádor kostí typu chondrosarkom. „Jedná se o typické onemocnění, které lze léčit protonovou terapií,“ doplnil primář Protonového centra Jiří Kubeš. Tento druh rakoviny by tak ozařování v Praze mohlo skutečně vyléčit. Jen kdyby nemoc neměla tak rychlý průběh. Bohužel u Žibek onemocnění postupovalo moc rychle, a tak se cesty do Prahy už nedožila.

Z pohádky horor

Nikejeva si šťastného života po výhře v soutěži krásy moc dlouho neužívala. Jen tři roky poté, co svou zemi reprezentovala na prestižní Miss World, přišla krutá rána! Žibek byla zrovna v sedmém měsíci těhotenství, když jí na běžné lékařské prohlídce lékaři sdělili, že má rakovinu kostí v pokročilém stádiu.

Aby modelka mohla podstoupit léčení v podobě chemoterapií, doktoři jí předčasně provedli císařský řez. Na svět tak přišel její syn Iman, který okamžitě putoval do inkubátoru. Žibek zase na onkologickou kliniku.

„Na ten okamžik nikdy nezapomenu. Ta bezmezná radost, když jsem poprvé viděla svého synka, a zároveň neskutečná trpkost té chvíle, kdy nás museli okamžitě rozdělit,“ popisovala těžké chvíle na sociálních sítích žena, která své miminko nemohla spatřit ani pochovat celé dva měsíce. „Dává mi sílu bojovat, je to moje jiskřička naděje,“ svěřovala se brunetka kdysi svým příznivcům. Její mateřská láska jí tak dodávala chuť žít, jenže nakonec ani to nestačilo k tomu, aby přežila.

Fotogalerie
28 fotografií