Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Z Prahy do Číny vyjel první nákladní vlak. Letecká linka bude už čtvrtá

Autor: ČTK, pk - 
19. července 2017
15:00

Z Prahy ve středu vyrazil první přímý nákladní vlak do Číny. Pravidelně by měl v budoucnu spojovat českou metropoli s městem I-wu ve východočínské provincii Če-ťiang. Nejedná se přitom o jediné přímé propojení Česka s Čínou. Od podzimu zahájí letecká společnost China Eastern Airlines přímé lety z Prahy do středočínského města Si-an. V tomto případě půjde už o čtvrtou leteckou linku do Číny.

Vlak složený ze 40 vagonů pojme podle generálního ředitele přepravní firmy Metrans Petera Kisse celkem 80 čtyřicetistopých kontejnerů. Ve vlaku je zboží zhruba za pět milionů dolarů (112,5 milionu korun). Kontejnery obsahují český křišťál, automobilové součástky, pivo a další tradiční výrobky z České republiky i dalších evropských zemí. Uvedli to organizátoři vlaku pod názvem YXE CR Express. Cestu přes Polsko, Bělorusko, Rusko a Kazachstán urazí, i s dvěma překládkami kvůli jinému rozchodu kolejí v Rusku, za 16 dní.

„Tento nákladní vlakový spoj do Číny je obchodním produktem operátora kombinované dopravy Metrans. Naše dceřiná společnost ČD Cargo pro tohoto zákazníka zajistí dopravu z Uhříněvsi po tratích v ČR a poskytne mu také vhodné železniční vozy na přepravu kontejnerů,“ uvedl ředitel odboru podpory prodeje ČD Cargo Michal Roh.

Podobné přímé železniční spoje do Číny jezdí z Evropy od roku 2013 a celkem jich bylo vypraveno přes 200. Směrem do Evropy jezdí každý týden a opačným směrem každých 14 dní.

Čtyři letecké linky a častější spojení s Šanghají

Vlaky jezdí například z Hamburku nebo Madridu. Letos v dubnu vyjel první vlak také z Londýna. Britská metropole byla patnáctým evropským městem, které se připojilo k tzv. nové Hedvábné stezce. Má za cíl posílení obchodních vztahů této asijské země s Evropou. Železniční doprava zkracuje přepravu zboží mezi Evropou a Čínou proti lodní zhruba o polovinu.

Propojení s Čínou bude dále posíleno skrze nové přímé letecké spojení, které společnost China Eastern Airlines zahájí na konci října. Počet míst v Číně s přímým leteckým spojením z českého hlavního města se tak zvýší na čtyři. China Eastern Airlines od podzimu rovněž zvýší počet letů do Šanghaje. Informovala o tom dnes mluvčí pražského Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

„Přímé spojení do Si-anu je již osmou dálkovou linkou, kterou budou dopravci cestujícím z Prahy v průběhu letošní zimní sezony nabízet,“ uvedla Janoušková. Let z Prahy do Si-anu potrvá deset a půl hodiny. První let do nové destinace je plánován na 29. října.

djaba ( 20. července 2017 22:08 )

Čínští experti , slevněte cestovní náklady a budete se divit .Češi umí také fotografovat , jako japočíci , bismarkové .

Zobrazit celou diskusi