Vše začalo, když Zdeněk Landa u svého kamaráda hodináře viděl v opravě interiérový orloj. „Měl jsem tehdy bazar v Praze a Pepík Matoušek u mě opravoval hodiny. Díval jsem se mu pod ruce a jednou mu přinesli do opravy právě orloj. Byl to takový docela paskvil,“ vzpomínal Landa.

Tehdy utrousil, že tohle by dokázal udělat také. „Pepík mi řekl, ať to tedy zkusím, tak jsem se do toho pustil. Mám průmyslovku, jsem vyučený zámečník, takže práce s kovem je mi blízká. Ze šicího stroje jsem získal krokové kolo, další mám z řezačky na slámu. Má 72 zubů, tedy počet ideálně dělitelný dvanácti,“ popsal Landa.

S prací na orloji začal před třemi lety. „Veškeré výpočty a nákresy jsem dělal sám. Řetězy na převody jsem použil z jízdního kola, ostatní součástky jsou laserem vyřezané na míru. Hodinový stroj už mám hotový, rozptyluje se jen o dvě vteřiny za den,“ řekl Landa.

Orloj kromě času ukazuje i pohyb Slunce a Měsíce. Vyčteme z něj, ve kterém znamení zvěrokruhu se nebeská tělesa právě nachází a kdy vyjdou či zapadnou. Ten šumavský bude navíc umět předpovídat i zatmění Slunce a Měsíce!

O pohyblivých figurkách sice stroj není, ale přesto Landa do orloje dvě pohyblivé loutky zakomponoval. V pěti metrech bude pod stříškou hrozit prstem 80 cm vysoký model šumavského poustevníka Vintíře, druhá strana je vyhrazená kostlivci. Ten bude odbíjet poledne.

Kvůli orloji vyrostla vedle Landovy chaty pětimetrová věž. „Svařil jsem ocelovou konstrukci, s dřevěným obložením pomohli místní. Základy mi udělalo město Železná Ruda, pod kterou Hojsova Stráž patří. Mám i smlouvu o dotaci s Plzeňským krajem,“ vypočetl Landa s tím, že místní mu při práci na orloji fandí.

„Slíbil jsem, že orloj spustím letos 17. listopadu. Dávám si na něm opravdu velmi záležet, pocházím sice z Prahy, ale srdcem jsem Hojsovák,“ zakončil Landa.

Fotogalerie
10 fotografií