Magistrátní odbor po rozhodnutí radních dostal za úkol připravit potřebná opatření. V případě, že je posléze schválí silniční správní úřad, nebudou smět delší nákladní auta sjet do Prahy z kteréhokoliv místa Pražského okruhu.

„Po dvacetiminutovém rozhovoru jsme došli k tomu, že rada jednomyslně podpořila variantu tři, tedy tu nejtvrdší,“ potvrdil rozhodnutí radních náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).

V případě uvedení tohoto opatření v platnost se řidičům kamionů o délce větší než 12 metrů uzavře klíčový průjezd mezi dálnicí D1 a Běchovicemi, kde v současnosti jedoucí náklaďáky křižují obytnou zástavbu. Zátěž nákladní dopravou je pak dlouhodobě zdrojem stížností v takzvaném „Spořilovském trojúhelníku“, který bývá označován jako nejhlučnější místo v Praze.

Komplikace pro celé Česko?

Podle ministerstva dopravy a sdružení dopravců ČESMAD takový zákaz zkomplikuje dopravu po celé České republice.

Dopravci podle mluvčího Česmadu Martina Felixe již dva roky upozorňují na to, že zákaz je v praxi neuskutečnitelný a jeho schválení považují za předvolební populismus. „Jižní spojka je jedinou komunikací dálničního typu ve městě a je pro silniční dopravu nenahraditelná. Pokud k zákazu dojde, bude to znamenat dopravní kolaps,“ řekl.

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) zase podle schváleného dokumentu uvedl, že pokud Praha přijme nejtvrdší variantu omezení kamionové dopravy, bude to mít zásadní vliv na množství peněz, které metropole v budoucnu z fondu dostane.

„Moc nám toho nedávají, tak nám toho moc nemohou vzít,“ reagoval náměstek Petr Dolínek na případné snížení přísunu peněz ze SFDI. Praha podle něj vychází ze strategických dokumentů, které požadují snížení tranzitní dopravy kvůli znečištění ovzduší.

Rozhodnutí rady hlavního města přináší zároveň ještě další dílčí úkoly. Magistrát má vypracovat analýzu dalších možných řešení dopravní situace na jihovýchodě Prahy, město má navíc zlepšit kontrolu dodržování předpisů ze strany řidičů kamionů. Ve hře je do budoucna také automatické pokutování pomocí chytrého kamerového systému.

VIDEO: Takový hluk musí snášet občané žijící v oblasti tzv. Spořilovského trojúhelníku:

Video
Video se připravuje ...

Hlučnost dopravy v různých částech „Spořilovského trojúhelníku“ Daniel Vitouš

Fotogalerie
8 fotografií