„Historie strašnické vilové čtvrti začíná roku 1902, kdy se na ‚zelené louce‘ začaly stavět první čtyři vily v ulici Vilová. Čtvrť se poté v následujících dvaceti letech rychle rozrůstala,“ uvedl Michal Ezechel, kronikář Prahy 10. 

Množství pozemků zde vlastnil stavitel Rudolf Sandholz. Postupně poté rozprodával jednotlivé parcely a jeho firma zároveň realizovala vybrané projekty. Ve dvacátých letech se zde objevují převážně secesní a neobarokní vily i několik modernistických realizací,“ dodal kronikář desáté městské části.  

Rodinný dům Nad Primaskou, č. p. 2

Tento dům byl původně postaven Antonínem Mazáčkem v roce 1906 v secesním stylu. Pozdější úpravy však tento vzhled zničily. Původní rukopis tak není poznat.

Ulice Nad Primaskou, č. p. 2
Autor: Denisa Cingelová

Vila Nad Primaskou, č. p. 4

V ulici Nad Primaskou se nachází rodinný dům, který nese prvky kubismu. Jeho stavitelem byl Václav Romováček, který byl mimochodem hlavním architektem při stavbě Divadla pod Palmovkou.

Ulice Nad Primaskou, č. p. 4
Autor: Denisa Cingelová

Trmalova vila

Na adrese Vilová 11 stojí úžasný dům, který je klenotem mezi budovami. Tuto přízemní stavbu postavil v letech 1902 až 1903 významný architekt Jan Kotěra, který stojí například za stavbou právnické fakulty v Praze. Trmalova vila je postavena v duchu anglického rodinného domu s prvky české lidové architektury. Součástí objektu je zahrada s roubenou kůlnou. Dnes je v budově muzeum Jana Kotěry. Vila patří k jeho nevýznamnějším projektům.

Trmalova vila
Autor: Denisa Cingelová

Vilová ulice, č. p. 2

Na počátku dvacátých let architekti František a Václav Benešovi postavili v puristickém stylu rodinný dům, který svým vzhledem připomínal budovu, ve které se v té době vybíraly potravní daně. Dnes budova slouží jako Domov sociálních služeb Valašska.

Vilová ulice, č. p. 2
Autor: Denisa Cingelová

Evangelická církev metodistická

Poslední stavbu, na kterou se v této oblasti zaměříme, je budova, která vypadá jako kostel, má ale číslo popisné. Jedná se o modlitebnu evangelické církve metodistické. Nad portálem je hebrejský nápis Bét-el, což znamená Dům boží. Kaple je jednolodní, postavená v zajímavém mixu různých stavebních stylů. Kříží se tu odeznívající klasicizující moderna a pozdní kubismus s novým módním stylem art deco. Modlitebna byla otevřena v srpnu 1924. A nachází se ve Vilové 26. Projekt vznikl pod vedením stavitele Rudolfa Sandholze.

Dům boží
Autor: Denisa Cingelová

Fotogalerie
21 fotografií

VIDEO: Podívejte se, jak z Čapkovy vily odvážejí unikátní původní nábytek.