Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lidovecký rozvod se Starosty je na spadnutí. Rozhodne dusné odpoledne

Autor: zst, vei - 
18. července 2017
12:10

Hodně napjatě budou členové koalice lidovců a Starostů sledovat odpolední jednání celostátního výboru KDU-ČSL. Má tu být hodně dusno, uvnitř strany totiž sílí názory po konci koalice, předvolební průzkumy jí totiž velkou jistotu nedávají. Pro vstup do Sněmovny by musela získat deset procent hlasů, samotným lidovcům stačí jen pět procent. Podle informací Blesk.cz Starostové s koncem koalice napůl počítají, i když navenek se tváří statečně. Do voleb by v takovém případě šlo hnutí zřejmě samostatně.

S velkou pompou, i když přes určité potíže, podepsali v polovině dubna Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) a Petr Gazdík (STAN) koaliční smlouvu. Jejich motorem měla být stopka pro Miroslava Kalouska (TOP 09) i brzda pro Andreje Babiše (ANO). Jenže už tehdy se neoficiálně proslýchalo, že bude velmi záležet na průzkumech.

„Minulý týden probíhalo jednání mezi předsednictvem KDU-ČSL a STAN, kde jsme řešili to, že průzkumy veřejného mínění nevypadají zrovna ideálně. Chtěl bych popřít to, že lidovci minulý týden přišli s tím, že koalice končí. Nikdo s takovým usnesením nepřišel,“ komentoval současnou situaci pro Blesk.cz Vít Rakušan, místopředseda STAN. Připustil ale, že padaly „různé názory“.

Starosta Kolína a místopředseda STAN Vít Rakušan připustil problémy v koalici s lidovci. Starosta Kolína a místopředseda STAN Vít Rakušan připustil problémy v koalici s lidovci. | ČTK

„Jako Starostové a nezávislí jsme přišli s tím, že máme od předsednictva odhlasovaný jediný možný model, a to je pokračování v koalici. Té koalici stále věříme, do voleb zůstávají stále tři měsíce. Je fakt, že bychom měli tu naši kampaň výrazně vylepšit,“ prohlásil dál Rakušan.

Zatímco lidovci by samostatně neměli problém do Sněmovny projít, jejich zisk by měl být kolem 7 nebo 8 procent hlasů, Starostové by osamoceni zřejmě neuspěli. A být, či nebýt v Poslanecké sněmovně je pro KDU-ČSL, nyní dokonce člena vládní koalice, zásadní. Lidovci totiž chyběli v dolní komoře před minulými volbami, tedy v období 2010 až 2013. V minulých volbách pak získali 6,78 % hlasů.

STAN a lidovci vstoupili do koalice. Vycouvají z ní? STAN a lidovci vstoupili do koalice. Vycouvají z ní? | ČTK

Starostové se museli ve volbách v roce 2013 spoléhat na výsledek pravicové TOP 09, s níž spojili síly. Vyneslo jim to dokonce post místopředsedy Sněmovny, a to pro Petra Gazdíka. Uskupení se ale koncem loňského roku rozpadlo, mimo jiné zřejmě i kvůli úspěchu Starostů v krajských volbách 2016.

Nepřesvědčivé výsledky v průzkumech teď ale dávají koalici lidovců se Starosty velké trhliny. A z řad členů hnutí už neoficiálně zní, že s rozpadem nedávného spojení počítají. V takovém případě by zřejmě šli Starostové do voleb sami, přestože jim hostování na kandidátkách nabízí například Česká pirátská strana. Piráti se pohybují kolem kýžených 5 procent a angažování Starostů by je mohlo přes laťku znamenající sněmovní lavice přenést.

Do situace promluví od úterních 16:30 celostátní výbor KDU-ČSL. Jednání bude pro budoucnost koalice zřejmě klíčové, i když samo o sobě nemůže spolupráci utnout. Už dříve ale z lidoveckého tábora zaznívaly pochybnosti. Na celostátní konferenci koalici odhlasovali „pouze“ 39 hlasy oproti 31 negativním. Právě celostátní konference by případně mohla rozpad uskupení potvrdit.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
salto ( 19. července 2017 07:44 )

Pakáž, pakáž a ještě jednou pakáž...

zadnice ( 18. července 2017 14:11 )

Samozřejmě že KDU rychle uteče ze "smlouvy". Jinak jsou oba představitelé nevolitelní!

paralenka ( 18. července 2017 13:03 )

 Nerozpouštějte se, nic víc mě nepotěší, než když do sněmovny neproleze ani jedna! Už se těším, že Gazdík skončí jeko řadový učitýlek a Bílá brada se konečně půjde léčit, občas se jeví jako trochu nemocný na hlavu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa