Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Chorvatsku, Itálii, Francii i Černé Hoře hoří. Požáry už se dotkly turistů

Autor: nka, ČTK - 
18. července 2017
11:45

S rozsáhlými požáry nadále bojuje jih Evropy. Kromě Balkánu oheň zachvátil i Itálii a Francii, kde kvůli odhozené cigaretě vyhořela oblast o rozloze 800 hektarů. V chorvatském Splitu zase oheň ohrožoval tři městské čtvrti a několik lidí se otrávilo kouřem. Napsal to web RFI.

Do boje s požárem poblíž města Aix-en-Provence na francouzském Azurovém pobřeží vytáhlo na 800 hasičů. Policie musela kvůli ohni uzavřít některé silnice a zpozdily se také vlaky na trase Paříž–Marseille, protože plameny se příliš přiblížily k trati.

Oheň se rychle šířil a dvakrát vzplál znovu, s pomocí 210 hasicích vozů jej požárníci během pondělka nakonec uhasili. Kvůli vedru, suchu a silnému větru panuje ale velké riziko toho, že by se plameny mohly opět vznítit.

Video: Ve Francii plameny spolkly stovky hektarů lesa

Požár vznikl pravděpodobně nešťastnou náhodou, když někdo odhodil nedopalek cigarety. „Lidé si neuvědomují, že je to nebezpečné,“ řekl agentuře AFP představitel hasičů Nicolas Faure. Za neúmyslné způsobení požáru v zemi hrozí až tři roky vězení a pokuta 45 tisíc euro (1,2 milionu Kč). Další požár poničil 100 hektarů lesa v Castagniers poblíž Nice.

Kvůli ohni už předtím museli být evakuováni turisté z některých oblastí Chorvatska, Černé Hory a Itálie.

V Itálii kvůli požáru o víkendu evakuovali několik kempů na toskánském pobřeží a v Kampánii. Požáry hlásí také Sardinie, Kalábrie, Sicílie i okolí Říma. Jen během pondělka italští hasiči zasahovali u více než tisícovky požárů. Podle agentury DPA v Itálii v uplynulých čtyřech týdnech shořelo tolik lesů a křovin jako za celý loňský rok – na ploše téměř 26 tisíc hektarů.

V přímořské Dalmácii se podle chorvatského deníku Jutarnji list vyskytují dvě desítky požárů. Kritická situace byla včera v okolí Splitu, kde se požár ve večerních hodinách rozšířil až k samému městu vinou zesílení větru. Ohroženy byly tři městské čtvrti. Hasiči museli celou noc bránit domy v předměstských obcích Strožanac a Podstrana. Oběti na životech nejsou zatím hlášené, ale několik lidí bylo hospitalizováno kvůli otravě z hustého dýmu.

Split už má nejhorší za sebou, tvrdí velitel hasičů

Velitel hasičů Dražen Glavina podle médií vyjádřil přesvědčení, že nejhorší má už Split za sebou. V úterý před rozbřeskem byla situace o něco lepší a v šest hodin ráno mohl k zásahu vzlétnout první hasicí letoun. Odhaduje se, že oheň v okolí Splitu spálil kolem 4500 hektarů porostu.

Hasičům v sousední Černé Hoře dělá nadále značné problémy velký požár, který vypukl už v neděli a šířil se celé pondělí na poloostrově Luštica u vstupu do Kotorského zálivu z Jaderského moře.

Úřad pro mimořádné situace při ministerstvu vnitra podle televizní stanice Vijesti sdělil, že situace v této oblasti je velmi kritická, a pokud se dosavadní silný vítr nezmírní, dospějí brzy plameny k lidským obydlím. „V této chvíli není ohroženo obyvatelstvo ani obytné objekty, ale situace se mění z hodiny na hodinu. Je možné, že bude opět potřeba evakuovat lidi,“ sdělil úřad v prohlášení.

Zobrazit celou diskusi