Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čechy od laciného Egypta neodradila ani pobodaná Lenka. Zájezd ruší jen pár lidí

Autor: ula, ČTK - 
17. července 2017
17:30

Čeští turisté po pátečním útoku v egyptské Hurghadě zájezdy hromadně neruší, a pokud ano, jsou to většinou klienti, kteří neměli dosud zaplaceno. Cestovní kanceláře ale evidují zvýšený počet dotazů k bezpečnostní situaci v zemi.  Útočník v pátek nožem ubodal dvě Němky a zranil čtyři další turistky, mezi nimi jednu Češku.

Podle Jana Papeže z Asociace cestovních kanceláří je nyní v Egyptě přes 3000 českých turistů, týdně tam odletí z ČR zhruba sedm letadel. Asociace očekává, že letos zemi navštíví 260 000 až 280 000 Čechů.

„Cestovní kanceláře hlásí, že pár jednotlivců zájezdy do Egypta stornovalo, ale jde skutečně o nízký počet lidí, spíše se lidé dotazují na bezpečnost v letoviscích,“ řekl Blesk.cz Jan Papež.

V souvislosti s incidentem v Egyptě CK i CA zaznamenávají obecně dotazy klientů k bezpečnostní situaci v destinaci a v naprosté většině pouze informativní dotazy ke storno podmínkám. K uplatnění storna CK přistupují dle storno podmínek ve všeobecných smluvních podmínkách. V některých případech se klienti dotazovali na možnost změny destinace,“ uvedla Tereza Picková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Ruší jen ti, co nemají zaplaceno

„Máme obecné dotazy na bezpečnost v místě, možnost změny destinace i možnosti storna. Zatím jsme dnes vyřídili několik storno požadavků, ale to byli klienti, kteří váhali s nákupem a neměli ještě zaplaceno. U klientů, kteří mají zájezd zaplacený, zatím žádné storno neproběhlo. Měli jsme pár požadavků na změnu destinace, ty se vyřizují většinou bezplatně, tam odhaduji, že půjde nakonec o desítky změn,“ uvedl Michal Tůma ze společnosti Invia a dodal: „K celkovému počtu námi prodaných (a ještě neodjetých) zájezdů do Egypta, aktuálně 10 377 osob, se jedná zatím o mizivé procento.“

Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali:

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali.  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

Zájezdy se stále prodávají

„V průběhu víkendu a dnešního dne jsme odbavili zhruba dvě desítky telefonátů na téma Egypt a Hurghada. Klienti se informují zejména na situaci v místě. Zatím došlo ke dvěma případům změny cílové destinace,“ uvedl Václav Nekvapil z CK Blue Style.

Podle marketingového ředitele CK Exim Tours Stanislava Zímy je situace v porovnání s dřívějšími událostmi v Egyptě, Paříži či Londýně klidnější. Jeden klient Čedoku zájezd stornoval. „I přes víkend, po tom incidentu, se zájezdy do Egypta prodávaly,“ dodal ředitel Čedoku Jan Koláčný.


„Přes víkend se na naše call centrum obrátily pouze jednotky klientů s dotazem na aktuální situaci. Nezaznamenali jsme ale, že by lidé chtěli zájezdy do Egypta rušit. Stejně tak se žádný z klientů nechtěl z Egypta předčasně vrátit,“ dodal mluvčí cestovní kanceláře Fischer Jan Bezděk.

Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka:

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Ministerstvo nabádá k opatrnosti

Guvernér egyptské provincie Rudé moře Ahmad Abdalláh dnes omezil využívání pláží u hotelů v letoviscích výhradně na hotelové hosty. Zakázal tak využívat pláže i k jednodenní rekreaci náhodným návštěvníkům, jak tomu bylo dosud. Útočník se v pátek na pláž podle všeho dostal tak, že si koupil vstupenku k jednodennímu využití.

České ministerstvo zahraničí na své stránce nezměnilo doporučení týkající se cest do Egypta. Materiál s poznámkou, že platí i dnes, nabádá ke zvýšené opatrnosti a vyhýbání se větším shromážděním. Naopak situace v letoviscích, mezi nimiž je jmenována i Hurghada, se popisuje jako klidná. Individuální cestování mimo organizované výlety se nedoporučuje.

Vše o útoku čtěte zde



iFender ( 18. července 2017 10:43 )

a jeste dodatek.Muslimove nejedi veprove a kdo veprove ji tim pohrdaji.Kdyz se tam rozvali nejaka "prasnice" v plavkach tak se proste neovladnou ...a..a vo tom to je! I love vepro-knedlo-zelo!

iFender ( 18. července 2017 10:38 )

....co? ...ze nekoho pobodali?...v Egypte?My tam jedem i s detma....co?Nam se tohle nemuze stat,prosim vas.Dejte s tim uz pokoj!

Eva3110 ( 18. července 2017 08:41 )

 Blesk je tak neuvěřitelně ubohý bulvár ;) To snad ani už není nemožný, a Český národ je na tom podobně nechápu ty momenty tady. Já nepobíram, co je komu do toho kam si jede? Nějakej magor Vám s klidně může ubodat na ulici,.neřeknu kdyby tam bouchala bomba... A mimo to, v Anglii a ve Francii denně někdo někoho polije kyselinou nebo najednou do davu, ale tam by jste v klidu jeli dál co ;) protože to nejsou "čmoudové" byla jsem v Egyptě a tohle škatulkování mě docela s*re, protože jsou tam i normální a milejší lidi a nechovají se osobě jako ***i, jako zde v konverzaci.

buban ( 17. července 2017 22:14 )

Jj,a když tam ta bílá prasnice odtáhne, tak pak se nestačí divit.

montevideo ( 17. července 2017 21:34 )

Hlavně tam má to all inclusive za pár šupů. A sex s čmoudem k tomu !

Zobrazit celou diskusi