Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Úředníci EU se stohy papírů, Britové jen s notýskem: Začala jednání o „rozvodu“

Autor: bud, ČTK - 
17. července 2017
16:50

Doposud to bylo spíše vzájemné „otrkávání“, ale nyní se jednání o odchodu Británie z EU rozběhla naplno a nabírají konkrétní podobu. Hlavní vyjednavači obou stran se sešli v bruselském paláci Berlaymont a řeší konkrétní body, jako jsou práva občanů po brexitu nebo finanční závazky. Zatím to vypadá tak, že Britové na schůzku dorazili v dobrém rozmaru, zatímco evropští vyjednavači mají zachmuřené obličeje.

Proti sobě stoj dvě těžké diplomatické váhy. Za Brusel jedná bývalý francouzský eurokomisař Michel Barnier, britské barvy zase hájí konzervativní politik a vládní vyjednavač David Davis. Jde o hlavní hráče, jejichž týmy se do konce roku sejdou ještě několikrát.

Dnes se setkali při druhém kole finálních vyjednávání podmínek odchodu Británie z EU. Fotografie ze setkání ukazuje, že Britové na rozdíl od bruselských úředníků s hromadami dokumentů dorazili s úsměvem a „nalehko“ s jedním zápisníkem. A to přesto, že na pořadu jsou velmi citlivá témata. Třeba co bude s právy Britů i ostatních Evropanů po brexitu, když žijí a pracují v jiné zemi, i to, jaké finanční závazky budou obě strany vůči sobě mít.

Formality střídá tvrdá diplomacie

Doposud se řešily spíše méně důležité věci a formality, například jak, kdy a o čem se bude jednat, případně kdo bude při jednáních přítomen. Rozruch vzbudily například zprávy o tom, že britská premiérka Theresa Mayová by se neměla osobně účastnit schůzek nejvyšších představitelů států EU, kteří budou vzájemně ladit svou vyjednávací pozici vůči Británii.

Už před pár týdny tak vznikla paradoxní situace, kdy Mayová před ostatními promluvila o své vizi, a potom ji ostatní premiéři a prezidenti slušně „vyprovodili“ z jednacího sálu.

VIDEO: Exprezident Václav Klaus se ve Studiu Blesk nechal slyšet, že by s jednáním o brexitu rád pomohl

Video  Exprezident Klaus: Brexit jsem ochoten zařídit. Dobrovolně.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„Nyní se dostáváme k jádru věci,“ řekl hlavní vyjednávač EU Michel Barnier poté, co se setkal s vyjednavačem-protějškem Davidem Davisem. I ten uvítal, že se po úvodním kole diskusí minulý měsíc nyní jednání konečně dostávají k samotným faktickým tématům. „Je pro nás neuvěřitelně významné výrazně pokročit a identifikovat rozdíly v našich postojích, abychom je mohli vyřešit,“ řekl David.

Finanční závazky citlivým tématem

O tom, že vyjednávání mohou být tvrdá, svědčí i skutečnost, že třeba v případě finančních závazků je podle diplomatů Barnier za EU dokonce připraven jednání do srpna přerušit, když nyní od Davise jasně neuslyší uznání, že Londýn vůči Unii finanční závazky má. Pak by se musel hledat vzorec, který částku vypočte. A to nemusí být snadné.

Británie v prvním kole rozhovorů akceptovala představu EU o jejich struktuře. Nyní se tedy detailně dojednávají jen otázky rozvodu, tedy samotného brexitu. Teprve pokud v nich bude do podzimu dosaženo významného pokroku, budou moci dát země EU Barnierovi mandát začít s britskými partnery diskutovat také o budoucnosti vzájemných vztahů. Tedy o široké oblasti od obchodu přes spolupráci v obraně a bezpečnosti až třeba po kulturu a školství.

S výsledky dnes zahájeného jednacího kola by měly být členské země seznámeny ve čtvrtek. Termín definitivního odchodu Británie z EZ je stanoven na jaro 2019.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi