Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Volby by jasně vyhrálo Babišovo ANO. ČSSD má i se Zaorálkem poloviční podporu

Autor: mah - 
17. července 2017
13:20

Volby do Poslanecké sněmovny by v červenci s přehledem ovládlo hnutí ANO. Hnutí Andreje Babiše by volilo dvakrát více voličů než druhou ČSSD. Změny ve vedení sociální demokracie nové voliče zatím příliš nenalákaly, vyplývá to z šetření společnosti Phoenix research, které proběhlo na začátku prázdnin. Do poslaneckých lavic by čeští voliči poslali celkem šest stran a hnutí.

Hnutí Andreje Babiše by podle průzkumu získalo 25,3 procenta voličů, ČSSD by oslovila jen 12 procent respondentů, uvádí průzkum. Nový volební lídr sociálních demokratů Lubomír Zaorálek tak stále nezvládl zastavit dlouhodobý propad své strany.

A rozdíl mezi současnými vládními partnery může být po říjnovém hlasování ještě výraznější. Hnutí ANO stejně jako minulý měsíc pokračuje v růstu a jeho předseda Andrej Babiš se tak může těšit z nejvyšší podpory od března.

Společně s ANO a ČSSD by své zástupce do Sněmovny vyslaly i čtyři další strany. Na třetí místo poskočila KSČM, která posílila na 10,5 procenta. Jen v malém závěsu by skončila koalice KDU-ČSL a STAN, která by oslovila takřka stejné množství lidí jako komunisté. A teoreticky by tak překonala desetiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny.

Zbylé lavice by obsadili zástupci dvou pravicových stran. ODS posílila na 8,6 procenta. TOP 09 mírně ztratila, pětiprocentní hranici by ale i tak překročila o 0,4 procenta a stala by se podle šetření nejmenší parlamentní stranou.

Během minulého měsíce posilovaly zejména malé a nové strany. Blízko k poslaneckým mandátům se posunuli Piráti, pro ty by se nově rozhodla skoro čtyři procenta voličů, skoro o procento víc než před měsícem. O pár hlasů by tak přeskočili hnutí SPD Tomia Okamury.

Tři procenta, důležitá pro proplacení nákladů na kampaň, by překročili i Realisté vedení Petrem Robejškem. Po Pirátech jsou druhou nejvíce posilující stranou. V šetření poskočili na 3,5 procenta.

Další strany do voleb zřejmě příliš nepromluví. Stranu zelených by volila jen zhruba dvě procenta voličů. Ještě více pozadu zůstávají Svobodní nebo současný parlamentní Úsvit. V Česku zároveň o procento ubylo nerozhodnutých voličů.

VIDEO: O volbách jsme mluvili s novým volebním lídrem ČSSD:

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
bullshit ( 17. července 2017 20:46 )

Nenapsal bych to lépe, je za ním nepřímo i spousta mrtvol a nešťastníků. Jsme holt národ závistivých blbců a lam a na to Bureš hraje. Chování davu má od STB již dávno zpracováno. Jsme národ podvodníků tak nám bude vládnout gauner, který z EET postaví školky, přidá sestřičkám a důchodcům, postaví dálnice...a shrábne miliardové dotace.

iFender ( 17. července 2017 19:32 )

ANO? Yes,Ja,Si,oui ano!

ondra.dos ( 17. července 2017 19:26 )

Procentuální hodnoty jsou v článku u některých stran uvedeny způsobem, který vyžaduje alespoň krátkou dobu k zamyšlení, aby čtenář vyextrahoval, kolik tedy příslušná strana má. To by ale až tak nevadilo, pokud by data Phoenixu nebyla nesmyslně zkreslená zohledňováním odpovědi "nevím".

vigela ( 17. července 2017 19:17 )

Nechápu, jak může někdo volit ANO. A že těch "někdo" asi je!

aIIahakbar ( 17. července 2017 19:08 )

Minimálně 100x méně než ty, kozomrde!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa