Autoři osadili mozaiku na fasádu radotínské fary už v druhé polovině června. Požehnání poté mozaice udělí kardinál Dominik Duka při své návštěvě Radotína v neděli 27. srpna 2017. Při této příležitosti se uskuteční také odpolední mozaikářská dílna a doprovodný koncert pro veřejnost.

Mozaika je však v mnoha ohledech jedinečná. Autoři u ní použili kombinaci ručně štípaného kamene a mozaikového skla, které se u nás kdysi tavilo pro potřeby uměleckých řemesel. 

Restaurátoři se snaží staré mozaiky znovu opravovat:

Restaurátoři zachraňují reliéf, který byl v obchodním domě od šedesátých let.
Autor: Slávka Červená

„Použili jsme také italské sklosmaltové mozaikové kostky i české mozaikové sklo z 30. let, které napodobovalo klasický italský materiál. Na Christogram a zlatý kříž nad hlavičkou holubice, znázorňující Ducha svatého, jsme použili italské skleněné mozaikové kostky se zatavenou zlatou fólií. Historický skleněný materiál nám poskytl ze svých zásob František Tesař. Dnes už se u nás mozaikové sklo nevyrábí,“ říká pro Blesk.cz Petr Hampl.

S prací na mozaice začali autoři v lednu tohoto roku. Ta je vytvořena z tisíců menších kousků stejným klasickým způsobem, který se nezměnil po staletí. Výroba vypadá tak, že se kamenné a sklosmaltové mozaikové kostky sekají ostrým kladivem na utínce a poté se ručně štípají speciálními mozaikářskými kleštěmi. Na jeden metr čtvereční se zpracuje přibližně 15 kilogramů materiálu.

Mozaika byla oblíbenou technikou už v antice. U nás se uplatnila především v období secese, ale i během celého 20. století vznikalo mnoho hodnotných realizací. Se zánikem uměleckých řemesel v roce 1994 klasická mozaika pomalu mizí. Za více než dvacet let je to jedna z mála klasických mozaik podobných rozměrů, která u nás vznikla.

Fotogalerie
8 fotografií