Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Erdogan chce „srazit hlavy“ strůjcům puče. Turci mají obnovit trest smrti

Autor: ČTK, pk - 
16. července 2017
08:55

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan slíbil, že potrestá zrádce. A ve svém projevu k prvnímu výročí neúspěšného pokusu o puč ocenil zároveň neozbrojené civilisty, kteří se právě před rokem postavili v ulicích vzbouřeným vojákům. Řekl také, že obnoví trest smrti, pokud to parlament odhlasuje. Bez váhání trest smrti podepíše a neodradí ho ani kritika ze strany Evropské unie. Pučisté by před soud měli podle Erdogana předstoupit v oranžových kombinézách, které jsou symbolem vězňů z americké věznice Guantánamo na Kubě.

Erdogan nejprve přednesl v sobotu před půlnocí projev k desetitisícům lidí, kteří se v Istanbulu zúčastnili pochodu k Mostu mučedníků, aby si připomněli výročí pokusu o převrat. Při puči bylo 250 lidí zabito a přes 2000 zraněno. V Turecku platí stále výjimečný stav, vláda řídí zemi pomocí dekretů. Erdoganův režim po pokusu o převrat provedl rozsáhlé čistky; ze zaměstnání bylo propuštěno více než 150 tisíc státních zaměstnanců údajně podporujících pučisty, 50 tisíc lidí bylo zatčeno.

„Lidé tu noc neměli zbraně, měli vlajky, a co je důležitější, měli svou víru,“ řekl Erdogan. „Jsem vděčný všem občanům, kteří bránili svou zemi,“ dodal.

Prezident uvedl, že 250 lidí sice přišlo při pokusu o převrat o život, ale země svůj boj o budoucnost vyhrála. „Pučisté, kteří té noci uzavřeli most, chtěli ukázat světu, že mají kontrolu,“ prohlásil Erdogan. „Postavily se jim ale miliony lidí, kteří vyšli do ulic bránit čest našeho národa.“

Prezident počítá s obnovením trestu smrti

Erdogan dále pohrozil, že strůjcům puče „srazí hlavy“. „Nikdo, kdo zradí tento národ, nemůže zůstat nepotrestán,“ uvedl prezident. Při pozdějším projevu před parlamentem při ceremoniálu v Ankaře Erdogan řekl, že počítá s obnovou trestu smrti v zemi. „Až (návrh příslušného zákona) projde parlamentem – a já věřím, že ho parlament schválí – a dostane se ke mně, bez váhání ho podepíšu,“ řekl.

Obnova trestu smrti by zcela zmařila snahy Turecka vstoupit do Evropské unie, podotkla k tomu agentura Reuters. Tato skutečnost ale Erdogana prý odradit nemůže. „Osobně nevěnuji pozornost tomu, co říká Hans a George,“ uvedl s očividným poukazem na Německo a Británii.

Erdogan také prohlásil, že mluvil o organizátorech pokusu o převrat s premiérem Binalim Yildirimem. „Až se objeví u soudu, měli by přijít v kombinézách jako vězni z Guantánama,“ řekl.

Ze zosnování puče turecké vedení obviňuje duchovního Fethullaha Gülena, který žije v USA a v Turecku má řadu příznivců. Duchovní ale tvrdí, že podíl na pokusu o převrat nemá.

Podívejte se na video s prezidentem Zemanem hovořícím o puči v Turecku

Video  Zeman o tureckém puči. Turecko dle něj může vypustit 2,5 milionu migrantů do Evropy.  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

sores ( 16. července 2017 11:08 )

Erdogan je stejné h.ov.a.do vraždící jako ten korejec vypasený co jen nechává zabíjet všechny okolo sebe. Erdogan chce být sultánem celé planety, myslí si že nezhebne že je nesmrtelný.Pár let ještě v jeho věku a bude stejně pr.dět do hlíny.

1pravda1 ( 16. července 2017 11:00 )

Cíl splněn, sekulární Turecko je minulostí, tak vládne muslim ve své zemi!!! který má obrovskou moc, oranžové kombinézy - znak vězňů IS! ISLAMIZACE EVROPY JE CÍLEM MUSLIMŮ.

Nezadat ( 16. července 2017 09:47 )

Je lepší jak šašci v Bruselu.Ti idiioti muslimský teroristy vítají a on jim sráží hlavy.

Zobrazit celou diskusi