Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češka zraněná při útoku v Hurghadě má zůstat týden v nemocnici. Víme, odkud je

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
15. července 2017
18:40

V sobotu měla nastoupit do letadla v Hurghadě a odletět z dovolené v Egyptě zpět domů. Místo toho Češka (36) zraněná při útoku příznivce ISIS na pláži v tamním letovisku strávila noc v hurghadské nemocnici, aby ji záchranářský vrtulník v sobotu transportoval do nemocničního institutu v Káhiře. Tam za ní také přijel přítel se synem. Blesk.cz se podařilo zjistit, že zraněná žena bydlí ve středních Čechách. 

Češka má poraněnou nohu a také řeznou ránu na zádech. Vrtulník ji i s další zraněnou ženou z Arménie kvůli zraněním přepravil okolo 13. hodiny českého času do Násirova institutu v Káhiře.

„Naši krajanku převezli, je tady v káhirské nemocnici, proběhla všechna vyšetření. Dopadla v zásadě dobře, pokud já vím a přepokládají dobu hospitalizace přibližně týden,“ uvedla pro Blesk.cz česká velvyslankyně Veronika Kuchyňová Šmigolová.

„Pacientka s okolím komunikuje, dokonce i anglicky s lékaři. Odjela by ráda co nejdříve. Partner a syn přijeli z Hurghady s kolegou z ambasády automobilem do Káhiry a jeli za ní rovnou do nemocnice. Tam s ní chvíli pobyli a v současné době jsou na cestě na ambasádu,“ dodala velvyslankyně.

V sobotu měla letět domů

„Její převoz zpět do České republiky není v tuto chvíli na pořadu dne,“ řekla Blesk.cz mluvčí Ministerstva zahraničí ČR Michaela Lagronová. Češka se přitom měla právě dnes vrátit do České republiky. Za normálních okolností by jí končila dovolená. Do oblíbené destinace českých turistů rodina odletěla minulou sobotu.

„Je to pro celou rodinu veliký šok a všichni doufáme, že bude co nejdříve schopna návratu k nám do republiky. Neustále na ni myslíme, řekl televizi Nova bratr zraněné ženy.

I přes nedávný útok se Češi od dovolené v egyptské Hurghadě odradit nenechali. Dnes odletěli na dovolenou další turisté. 

Video  Češi do Hurghady letí i po útoku na turisty. Odradit se nenechali  - Blesk - Karel Kopáček
Video se připravuje ...

Podle cestovní kanceláře Pantour jsou zástupci CK i velvyslanectví zraněné plně k dispozici. „Klientku navštívili dva lidé z českého velvyslanectví. Česká velvyslankyně, která je klientce a její rodině na blízku, je v neustálém spojení s nemocnicí a rodinou klientky,“ informuje cestovka na sociální síti.

V egyptské Hurghadě byla po pátečním útoku zpřísněna bezpečnostní opatření. Policejní hlídky jsou kolem hotelů i na silnicích. Útočník nožem zabil dvě Němky a zranil čtyři ženy, mezi nimiž je jedna Češka. Podle zatím neověřených zpráv, o nichž informovala agentura DPA, udržoval prostřednictvím internetu kontakty s radikály z organizace Islámský stát ISIS. Také útočník byl k výslechu převezen do Káhiry.

Při útoku v Egyptě zemřely dvě Němky. Mezi zraněnými je i Češka, kterou dnes přepravil vrtulník do Káhiry:

Video  Krvavý útok v Egyptě: Mrtvé Němky a zraněná Češka  - Twitter, Reuters a Hudba: Streets of Cairo, Studio Fontána, spol. s r.o.
Video se připravuje ...

Prozatím se ví, že zadržený muž do Hurghady přijel v pátek a až tam si koupil nůž, jímž pak útočil. Koupil si také vstupenku na pláž u jednoho z hotelů, tam pobodal tři ženy a pak přešel na jinou pláž a zaútočil na další turistky.

Vše o útoku v Hurghadě čtěte zde

2626 ( 16. července 2017 05:00 )

 obdivuji lidi že dokážou do teto oblasti odletět. Co to je za dovolenou když kolem vás chodit vojáci. Musíte sledovat okolí. Na výlety s ozbrojenci doprovodem. Nevím to budu radši u našeho rybníka .more miluji ale jsou bezpečnější města bez vojáků. Necítila jsem se dobře už před lety když nad italskou plazi prelitavaly z Aviana stíhačky na kontrolu pobřeží bývalé Jugoslávie. To není pohodova dovolena.

mart33 ( 15. července 2017 19:41 )

Barva kůže Egypťana je v reálu hnědá jak hcvno. Ale media se opět kouzlila s Photoshopem.

aIIahakbar ( 15. července 2017 18:32 )

Však ji houno bylo.

ivuska1 ( 15. července 2017 18:27 )

kklx SOUHLAS

ivuska1 ( 15. července 2017 18:25 )

Kramny zrejme take nemel prezit ale prezil ! Nasi soudci ho obvini bez prokazatelnych dukazu za zabiti. Ja osobne jsem tomu neverila od zacatku. V Hurghade uz bylo zabito mnoho krestanskych turistu a ani nejsme o vsech pripadech informovani.

Zobrazit celou diskusi