Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Sobotka kondoloval vdově Lioua Siao-poa. Kalousek: Ať poslanci do Číny neletí

Autor: jer, ČTK - 
14. července 2017
15:55

Nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po zasvětil svůj život prosazování a ochraně hodnot demokracie, lidských práv a spravedlnosti. V kondolenci, kterou zaslal vdově po čínském básníkovi a disidentovi, jehož smrt oznámily ve čtvrtek čínské úřady, to uvedl český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Kondolenci v pátek zveřejnil Úřad vlády na svých internetových stránkách. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval Sněmovnu, aby v této souvislosti zrušila cestu poslanců do Číny.

Sobotka v kondolenci uvedl, že i občané České republiky sdílejí hodnoty, jejichž obraně Liou věnoval svůj život. „Pociťujeme proto hluboký zármutek nad ztrátou vašeho manžela, který ztělesňoval odvahu a lidskost a jenž se mimo jiné inspiroval odkazem bývalého českého prezidenta Václava Havla,“ uvedl Sobotka.

To prezident Miloš Zeman se ke kondolenci nechystá. „Prezident republiky kondoluje hlavám státu, předseda vlády kondoluje premiérům, předseda Senátu kondoluje předsedům Senátu, atp. A toto pravidlo funguje všude na světě. Žádnou nótu zasílat nebudeme,“ reagoval hradní mluvčí Jiří Ovčáček pro iRozhlas.cz.

Předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek na schůzi Sněmovny kvůli úmrtí Siao-poa vyzval vedení dolní parlamentní komory, aby zrušilo plánovanou cestu skupiny poslanců do Číny. Zrušení má být podle něho symbolický protestní akt proti tomu, jak „zločinný komunistický režim zabil jednoho významného intelektuála a spisovatele“.

„Domnívám se, že za této situace není možné, aby Poslanecká sněmovna nevyjádřila svůj názor na to, zda si myslí, že souhlasí, nebo nesouhlasí s tak zásadním potlačováním lidských práv, které vede ke ztrátě svobody i ke ztrátě života,“ řekl Kalousek. Pokud by vedení Sněmovny cestu nezrušilo, vyzval předsedy klubů, aby jejich zástupci na tuto cestu nejezdili. Šéf Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) sdělil, že organizační výbor, který cestu schválil, již zasedat nebude. Je tak na rozhodnutí jednotlivých poslanců, zda se cesty zúčastní, či nikoli.

Pecková cestu zrušila, Holeček letí určitě

Kalouskův poradce Ondřej Jakob řekl, že svou účast již zrušila poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková. Další člen delegace Radim Holeček (ODS) naopak napsal, že do Číny poletí v každém případě. „Nejsem příznivcem laciných předvolebních gest,“ uvedl.

Skupina sedmi poslanců měla odcestovat příští čtvrtek na pozvání čínského velvyslanectví na týdenní návštěvu provincie S'-čchuan. Na programu má jednání s oficiálními představiteli regionu. Cestu schválil organizační výbor Sněmovny v polovině června.

VIDEO: Miroslav Kalousek loni kritizoval zásahy policie při čínské státní návštěvě

Video  Miroslav Kalousek při svém vystoupení ve Sněmovně během mimořádné schůze kvůli zásahům policie při čínské návštěvě  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Čínský politický vězeň Liou Siao-po, který se inspiroval československou Chartou 77, zemřel ve věku 61 let na selhání organismu. Trpěl rakovinou jater v konečném stadiu, kvůli které byl v červnu podmínečně propuštěn z vězení do ošetření v nemocnici ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny. Čínské úřady ale neumožnily jeho převoz k léčbě do zahraničí, jak si přál.

Vládu v Pekingu obvinila ze spoluzodpovědnosti za disidentovu smrt předsedkyně norského Nobelova výboru Berit Reissová-Andersenová. Zármutek nad jeho skonem vyjádřili mimo jiné generální tajemník OSN António Guterres a německá kancléřka Angela Merkelová. OSN, Berlín, Paříž i Washington žádají svobodu pohybu pro Liouovu vdovu Liou Siu.

salto ( 17. července 2017 07:44 )

Jestliže se inspiroval odkazem bývalého českého prezidenta Václava Havla, tak se nedivím, že jej Číňani strčili do lochu

sensadrak ( 15. července 2017 15:55 )

Putin si nemá co uvědomovat, protože do toho, co se u nás děje, je mu kulový. Ať se stará o své líné a opilé obyvatelstvo, aby nemuselo žrát hov.na.

avina ( 15. července 2017 02:19 )

Pán měl rakovinu, zemřel v 61 letech. To v ČR mají rakovinu mladší, dokonce děti a zdravotnictví mnohdy léčbu stáhne,pojišťovna neplatí. Zrovna nyní psali o ukončení léčby mladého člověka, protože.....Poslanci zasraný zákony schvalují a serou se do starostí Číny,Tibetu....

jana999 ( 14. července 2017 20:53 )

tak zemana vyhodili z ksč už v roce 1968, kdežto kalousek u nich byl až do roku 1989, takže u stbáků byl spíš kalousek

jana999 ( 14. července 2017 20:49 )

no zrovna, že by pro mě byl kalousek morální příklad, pokud vím nějak pořád je podezřelí, že nechal oddělat svého švagra

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa