„O složení, co se do středověké malty přidávalo, se dočteme v pramenech,“ uvedla pro speciální díl pořadu Selfie z Prahy průvodkyně Prahou Viktorie Králová.

A jak u vajec, tak u mléka si někteří obyvatelé utrhli ostudu. Velvarští totiž ze strachu, aby se vejce nerozbila, tak je přivezli uvařená natvrdo.

„Do malty se přidávalo i mléko. Poslali ho také z Unhoště. Jenže cestou se z toho stal tvaroh a tvarůžky,“ vypráví Králová.

Podle ní se tehdy nic nevyhazovalo, a tak pravděpodobně přimíchali do malty úplně vše. „Takže v cementu, který pojí zdivo mostovky, máme vejce – jak syrová, možná i vařená –, pak tam máme mléko, tvarůžky a tvaroh. Proto je možná pevnost do dnešních dnů zachována,“ dodává.

Proč se uvádí špatné datum začátku stavby Karlova mostu? Proč už po něm nejezdí tramvaje? Jak to vypadá uvnitř pilíře? Jak levné nájmy mají tamní obchodníci? Nejen to se dozvíte ve speciálním díle Selfie z Prahy o Karlovu mostu:

Video
Video se připravuje ...

Speciál o Karlově mostě: Jak vypadá uvnitř? Proč ho stavěli z mléka? A proč neplní přání? Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Všechny díly Selfie z Prahy najdete ZDE!