Španělský královský pár přiletěl do Británie na třídenní návštěvu. Král Felipe a jeho manželka Letizia jsou první, kteří po 31 letech Británii navštívili. Poslední návštěva španělských monarchů se konala v roce 1986, kdy do země zavítal Felipeho otec Juan Carlos I. (79).

Královský pár do země Alžběty II. přiletěl ve středu. Britská královna španělské monarchy přivítala pompézní vojenskou přehlídkou, na níž oba královské páry doprovázely desítky vojáků na koních. Večer se pořádal slavnostní banket, na němž nechyběl ani oblíbený britský pár vévodkyně Kate s princem Williamem, ke stolu usedl i princ Harry a princ Charles s manželkou Camillou.

Největší pozornost však upoutala, jako obvykle, Kate a to i přesto, že se držela v pozadí. Vévodkyně, která obvykle volí střídmější róbu, jež odhaluje minimum kůže, si na slavnostní banket oblékla krajkové růžové šaty s hlubokým výstřihem. Dekolt ovšem zakryla výrazným diamantovým náhrdelníkem, který patřil královně matce. Jak si královská tradice žádá, ke státní večeři si vzala diadém, který kdysi nosila princezna Diana. Korunku s názvem Cambridgeské uzlíky lásky si v roce 1914 nechala zhotovit královna Mary, která ji později v závěti odkázala pravnučce, pozdější královně Alžbětě II. Ta ji jako svatební dar věnovala manželce prvorozeného syna prince Charlese. Diana ji pak po rozvodu spořádaně královně vrátila.

 Odvážnější róbu zvolila i španělská královna. Letizia se k večeři dostavila v rudých šatech, které odhalovaly ramena. Dekolt oproti vévodkyni Kate nezakryla žádným náhrdelníkem. Jediný výrazný šperk, jenž španělskou královnu zdobil, byl diadém patřící její tchyni královně Sofii. Španělská tiára se jmenuje Fleur de Lys Tiara (Liliová tiára) nebo také La Buena (Dobrá). Byla vyrobena v roce 1906 jako svatební dar krále Alfonsa XIII. královně Victorii Eugenii a předávala se po generacích až k Felipově matce, královně Sofii.

Španělští monarchové do Británie přijeli, aby upevnili vztahy mezi zeměmi. Král Felipe na slavnostním banketu pronesl řeč, kde se zmínil o větší spolupráci mezi Británii a Španělskem. Ve středu král promluvil i v parlamentu.  Při projevu před oběma komorami Felipe sdělil, že věří, že Španělsko a Británie dospějí k přijatelné dohodě o Gibraltaru. Na přetřes samozřejmě během návštěvy přišla i témata týkající se brexitu. Cílem obou panovníků je zajistit podmínky stability a jistoty stovkám tisíc Španělů žijících ve Spojeném království a naopak i Britů ve Španělsku.

Vše o vévodkyni Kate naleznete ZDE

VIDEO: Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti Diany

Video
Video se připravuje ...

Otevřená zpověď Williama, Kate a Harryho: O mateřství i smrti Diany Reuters

VIDEO: Svatba prince Williama a Kate Middleton

Fotogalerie
10 fotografií