Společnost jí bude v Brně dělat lev Lolek, který přijede z polského Gdaňsku o pár týdnů později. Oba lvi mají v ubikaci k dispozici vlastní box a seznamovat se budou přes kontaktní místo. Teprve po asi dvou týdnech se poprvé setkají na odstavném dvorku.

„První přímý kontakt může být bouřlivý, ale chovatelé jsou připraveni situaci zvládnout,“ řekl ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. Novou expozici lvů pak brněnská zoo slavnostně otevře 26. srpna.

Stála 17 milionů korun, má také umístění odpovídající významu. Leží u Africké vesnice na samém vrcholku Mniší hory a zaujímá bezmála 5000 m2. Lvinec využívá stávající zeleň a členitost terénu. Doplněný je jezírkem a několika vyvýšenými pahorky, které šelmy rády využívají k odpočinku.

Členitý terén lemuje návštěvnická trasa. Lidé budou moci lvy pozorovat třeba u osamocené domorodé chýše, havarovaného letadla nebo přes průhled v bujné vegetaci.


Poslední brněnský lev, samec Bali, odešel do zoo Les Sables d’Olonne ve Francii v roce 2003. Důvodem byly nevyhovující podmínky pro chov těchto šelem. Brněnská zoo chovala lvy nepřetržitě od roku 1953 a například v letech 1962–1972 odchovala jedenáct lvíčat!
Fotogalerie
11 fotografií