Nakonec sáhli v muzeu po raritách, které nikdy nezklamou. Třeba exempláři slavného Mattioliho herbáře. Tedy nevýznamnější botanické knihy z 16. století. Ale pozor, muzeum nabídne český překlad humanisty Tadeáše Hájka z Hájku z roku 1562.

„Hájek přeložil bylinář z latiny, knihu navíc výrazně doplnil. Česká verze byla pro domácí uživatele o to přitažlivější,“ tvrdí Svatava Kubešová z botanického oddělení muzea. Zaujme také kniha s ilustracemi rostlin v zahradě biskupa v bavorském Eichstättu. Je to vskutku rozsáhlé dílo, co do váhy je stěží  unese dospělý muž.
Video
Video se připravuje ...

Svatava Kubešová komentuje český překlad Mattioliho herbáře z 16. století. Zdeněk Matyáš

Co je šišák?

Nechybí lis na sušení rostlin, plechová botanická torna, dřevěné modely ovoce a hub. A odborníky ceněná herbářová položka s rostlinou zvanou šišák východní. „Podobných exemplářů sušených lisovaných rostlin z konce 18. století moc nemáme. Proč dostala název šišák? To je výtvor při vzniku českého pojmosloví, kdo byl autorem, zůstává záhadou,“ usmíval se badatel Karel Sutorý.

Video
Video se připravuje ...

Karel Sutorý z botanického oddělení muzea u herbářové položky šišáku východního z 18. století Zdeněk Matyáš

Tip na výstavu

Výstava botanických unikátů potrvá v Dietrichsteinském paláci MZM v Brně od 12. července do 6. srpna. Otevřeno je v úterý od 9 až 15 h., od středy do pátku od 9 až 17 h. a o víkendu od 13 do 18 hodin.

Vstupné: 80 Kč, zvýhodněné 40 Kč (studenti, důchodci +60, mládež 3–15), rodinné 200 (2+2 a další dítě 3–15 let), volný vstup ZTP, ZTP+ s průvodcem

Fotogalerie
12 fotografií