Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Nejsme Němci, brání se princ. S Českem se soudí kvůli lesům a Benešovým dekretům

Autor: Jaroslav Šimáček - 
11. července 2017
14:48

Je nejmladším synem vládnoucího a značně bohatého lichtenštejnského knížete Hanse Adama II. Princ Constantin se nyní vydal do Prahy na tiskovku svolanou kvůli vleklému sporu, který český stát vede s jeho rodem. Jde v něm o Benešovy dekrety a 600 hektarů lesa u Říčan. Ale není to tak úplně typický příklad sporů mezi šlechtickou rodinou a Českem. Stát tady totiž zažaloval Lichtenštejny. A ti se obrací na Ústavní soud.

Lichtenštejnský princ Constantin dnes dorazil do Prahy. Kvůli sporům, které vedou Lichtenštejnové s českým státem ohledně svých pozemků.

Zájmy státu hájí Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). O co ve sporu jde? Dle úřadu celkem 600 hektarů lesa nedaleko Říčan šlechtické rodině nenáleží. Ač si na ně klade historický i dědičný nárok. 

Spor o lesy: Česko se opírá o Benešovy dekrety

Lesy původně patřily Constantinovu dědečkovi Františku Josefovi II. Jenže přišla druhá světová a následné dění kolem Benešových dekretů. Podle tehdejších československých soudů se František Josef II. přihlásil k německému národu a o pozemky tak měl v roce 1945 přijít.

A právě o to se opírá český stát – že byl tento majetek dle Benešových dekretů řádně zkonfiskován. „Česká republika opírá svůj nárok o dekret prezidenta republiky č. 12/45 Sb.,“ potvrdila Blesk.cz Tereza Peprníková, referentka vztahů k veřejnosti ÚZSVM. Soudy pak státu doposud dávají za pravdu. Spor však nyní míří k Ústavnímu soudu.

Lichtenštejnský princ bouří: Nespravedlnost

Kníže František Josef II. zemřel v roce 1989. V rámci dědického řízení měla získat lesy Nadace knížete z Lichtenštejna. Ta nyní tvrdí, že konfiskace lesů na základě Benešových dekretů nebyla legitimní. A že majetek státu nepropadl.

Nadace byla po dědickém řízení zapsána i do katastru. Podle úřadu však neoprávněně. A Nejvyšší soud v dubnu 2017 potvrdil vyvlastnění lesů. „Nejdůležitější v tomto případu je pro mě to, že je o spravedlnosti. A nespravedlnost byla použita proti mému dědečkovi, proti mé rodině a dochází k ní i v roce 2017,“ postěžoval si princ Constantin v reakci pro Blesk.cz.

„Nespravedlnost spočívá v tom, že se tady opakuje zjevná nepravda. A to, že Franz Josef II. byl Němec. On byl vždycky Lichtenštejnec, nikdy se sám nehlásil ani k němectví, ani k německé národnosti. Ani nebyl účastníkem sčítání lidu v roce 1930,“ řekl Blesk.cz právník Aleš Linhart z advokátní kanceláře Taylor Wessing.

VIDEO: Princ Constantin v Praze: Benešovy dekrety na nás neměly platit

Právník: Mohou za to komunisté

Princ Constantin v úterý v Praze vystoupil na tiskovce svolané do Tančícího domu. S Pražským hradem za zády mluvil o tom, že jde pro jeho rodinu o unikátní případ. A zmiňovanou nespravedlnost. I dnes dle něj dochází ke konfiskaci majetku, který byl po mnoho let v držení jeho rodiny. „A to na základě stejných falešných tvrzení, která používal již komunistický režim, který konfiskoval majetek mého dědečka,“ zlobí se princ.

Československé úřady po 2. světové válce, speciálně ministerstvo zemědělství, tehdy již ovládané komunisty, však jeho dědečka za Němce označily bez důkazů, podotýká právník Linhart. „Oni napsali – Franz Josef je Němec, a proto se mu to konfiskuje. Ale neměli žádný důkaz k tomu, že je Němec. Jako by někdo o vašem dědovi řekl, že byl vrah, a vy jste neměl možnost tohle vyvrátit,“ řekl Blesk.cz Linhart.

Nadace s advokátní kanceláří spojila síly a doufá v úspěch u Ústavního soudu. „Každý má právo využít k obhajobě svých zájmů všechny právní prostředky, které mu právní řád poskytuje. Je proto výhradně na rozhodnutí Nadace knížete z Lichtenštejna, které z nich využije, a to včetně podání stížnosti k Ústavnímu soudu,“ reaguje za státní úřad Peprníková.

Hlavou rodu je Constantinův otec

Nadace knížete z Lichtenštejna, která zastupuje zájmy šlechtického rodu, vznikla v roce 1970 s cílem spravovat podniky a majetky ve vlastnictví lichtenštejnské knížecí rodiny.

Šlechtickému rodu dnes velí Hans Adam II., syn Františka Josefa II. a Constantinův otec. Hlava lichtenštejnské rodiny disponuje osobním jměním odhadovaným na několik miliard dolarů. Samotná nadace spravuje mj. i lichtenštejnskou uměleckou sbírku či nemovitosti včetně zámků. A také zemědělskou a lesní půdu v Rakousku a Lichtenštejnsku. 

Spor s Lichtenštejny však je na rozdíl od jiných případů sporů šlechtických rodin se státem odlišný. Není to šlechta, co soudní tahanice vyvolala. Žaloba ze strany českého státu přišla v březnu 2014.

Růžička: Nechtějí od státu restituce

Není to tak, že by knížecí rodina cokoliv žádala od českého státu zpět nebo požadovala restituce, tvrdí Michal Růžička, mediální zástupce nadace.

„Český stát zažaloval nadaci, protože chce přepsat tyto pozemky, které jsou v katastru nemovitostí v podstatě několik set let vedeny nejdříve na lichtenštejnská knížata a po dědickém řízení, které proběhlo před několika lety, na Nadaci knížete z Lichtenštejna. Franz Josef II. odkázal veškerý rodinný majetek Lichtenštejnů nadacím a ty ho dnes spravují,“ uvádí Růžička.

S konfiskací lichtenštejnského majetku po 2. světové válce na základě Benešových dekretů nesouhlasí. „Podle tehdejších zákonů měly být aplikovány na nepřátele státu – na Němce a na Maďary,“ podotýká Růžička.

Nadace se coby dědic v katastru objevila v roce 2012. Jenže lesy tak získala de facto administrativní chybou úředníků, brání se stát.

S ohledem na konfiskaci majetku v roce 1945 „se na území ČR nemohl nacházet žádný jeho majetek, který by mohl být předmětem dědění. Původní zápis v katastru nemovitostí, který jako vlastníka stanovil rod Lichtenštejnů, byl tedy neplatný. Záznam vznikl na základě úřednické chyby,“ uvedl však již před časem webu HlídacíPes.org mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka.

Nikdy jsme nebyli Němci, říká Constantin

Zástupci nadace tvrdí, že předložili mnoho důkazů, které však z velké části nebyly k soudu připuštěny. Benešovy dekrety na jeho rodinu byly a nadále jsou aplikovány nesprávně, stojí si za svým princ.

„Každá strana sporu má právo uplatňovat skutečnosti a argumenty, které považuje pro svou věc za důležité s tím, že jejich hodnocení pak náleží soudu. Tak je tomu také v tomto případě,“ reaguje Peprníková z ÚZSVM na argumenty ohledně Benešových dekretů. 

Po stížnosti k Ústavnímu soudu je možné, že se celý případ přenese až na půdu Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku, varoval Constantin. „Jsme Lichtenštejnci, nikdy jsme se necítili a nikdy jsme nebyli Němci,“ upozorňoval v Praze princ.

Nikdy nebyli Němci a nikdy nekolaborovali s německým režimem. Mohli bychom říct, že ironicky lichtenštejnský stát na rozdíl třeba od Švýcarska a dalších zemí nikdy neuznal mnichovskou dohodu a nikdy neuznal Protektorát Čechy a Morava. Vždycky se rodina chovala vůči českému státu loajálně,“ říká Růžička. Princ Constantin věří, že do roka bude jasno. Komu nakonec připadnou lesy u Říčan?

VIDEO: Právník Linhart o údajné křivdě, ke které ve vztahu k rodu z Lichtenštejna došlo

majojo ( 11. července 2017 17:39 )

A co si takhle furt a furt připomínat, že šlechtické tituly i nás neplatí. I když miliardář, furt je to u nás jen pan - Trumpa nevyjímaje.

majojo ( 11. července 2017 17:37 )

Když nám to sypalo, byli jsme Němci. Teď nám to může sypat zase, protože Češi jsou vonuce a poslechnou každého, co si na ně v rámci EU houkne, tak najednou Němci nejsme. Pane princi, běžte si hledat jinou Popelku - nebo nějakou práci.

agfor ( 11. července 2017 16:27 )

Benešovy dekrety nebyly namířeny speciálně na Němce, ale na všechny kolaboranty. Je načase vydat Zemanovy dekrety proti novodobým kolaborantům.

Jirka78 ( 11. července 2017 15:27 )

Gratulace lichtenštejnského knížete Adolfu Hitlerovi k uzavření Mnichovské dohody a rozbití Československa v roce 1938 je dostupná on-line. Pro mě osobně je to poněkud v rozporu s tvrzením o loajalitě a neuznáním Mnichova: http://www.e-archiv.li/textDetail.aspx?backurl=auto&etID=41268&eID=1

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa