Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Monokly se nestačily hojit.“ Dagmar 9 let týral muž. Stát násilí přehlíží

Autor: David Budai - 
11. července 2017
05:00

Po letech pasivity se Česko probudilo a začíná řešit přetrvávající problém domácího násilí. Jde o desítky tisíc mužů a žen trpících kvůli agresivnímu chování partnerů nebo blízkých. Byla mezi nimi i Dagmar, kterou její muž považoval za majetek a mlátil ji do bezvědomí. Teror snášela dlouhých devět let, než našla odvahu odejít. Mnoho žen to ale nedokáže a stát jim neumí nabídnout pomoc.

Za deset let, kdy v zákoně platí opatření na ochranu obětí domácího násilí, došlo ke 12 tisícům případů takzvaného vykázání z domova. Policie může násilníkům až na 10 dnů odebrat klíče, což má chránit oběti před dalšími výpady. V posledních letech šlo v průměru o 1300 případů, jen za letošek do května jich bylo 635.

Jde ovšem o zlomek skutečných případů násilí a týrání. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí zažila nějakou formu domácího násilí nebo sexuálního obtěžování třetina žen. Podle odhadů spolku ROSA, který pomáhá obětem domácího násilí, se jen za poslední rok s násilným výpadem od partnera nebo násilím v rodině setkala čtyři procenta žen, což je v přepočtu až 170 tisíc žen. Napadené oběti, ve většině případů ženy, ovšem často fyzický nebo psychický útok nehlásí.

Násilí doma je pro lidi tabu

Téma násilí v domácnostech je v Česku podle odborníků tabuizované. „Máme tady zakořeněno, že co se doma uvaří, to se taky sní, nebo že je to každého věc. Co se děje u sousedů, do toho mi nic není,“ je přesvědčená Daria Čapková z organizace Síť pro rodinu. V minulosti ji samotnou týral manžel, dokázala od něj odejít a dnes pořádá světové přednášky na toto téma.

„Společnost si neuvědomuje, že násilí doma je také trestný čin. Zažila jsem názory, že si za to každý může sám,“ dodala v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že i to je důvodem, proč násilí často zůstává ukryto i několik let. Okolí ho ignoruje, rodina se od něj odvrací a policie se o násilnících vůbec nedozví.

VIDEO: Dagmar Blesku popsala, jak ji 9 let týral manžel. Hrála mrtvou, aby přežila

Video  „Hrála jsem mrtvou, abych přežila.“ Dagmar popsala, jak ji manžel roky týral  - David Budai, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Stát léta problematiku týrání přehlíží, a to hlavně v oblasti prevence a osvěty. Připouští to ministryně Michaela Marksová (ČSSD), podle které se o věci téměř nemluví a pro většinu lidí stojí na okraji zájmu. „Pro řadu obětí, žen i mužů, je často těžké připustit si, že by svou životní situaci měli řešit s pomocí odborníků, na které se mohou obrátit,“ řekla Marksová.

Tajné zařízení pro oběti násilí

Nyní se po letech začíná něco dít, i když řešení je zatím pouze na papíře. Rezort Marksové navrhuje vznik speciálních služeb pro týrané ženy i muže. „Bude mít formu ambulantní, terénní i pobytové služby. Pracovníci služby budou disponovat odbornými znalostmi v této oblasti a budou spolupracovat s psychology, psychoterapeuty nebo lékaři,“ popsal návrh mluvčí ministerstva Petr Habáň s tím, že dnes obětem chybí hlavně dostatek podpory a informací.

Počty vykázání z domova kvůli násilí Počty vykázání z domova kvůli násilí | Archiv CNC

„Služba nabídne sociálně právní poradenství, například jak podat žalobu, dále telefonickou krizovou pomoc a pomoc při vyrovnání se s traumatickým zážitkem. Adresa služby nebude veřejně známá,“ upřesnil Habáň s tím, že utajením a anonymitou by mělo být zajištěno bezpečí oběti před pachatelem.

Týraná žena by podle expertů neměla váhat s hledáním pomoci, byť to může být velmi náročné. V současné době ji poskytuje řada organizací. „Panuje tady zažitý špatný názor, že žena může volat policii, až když bude zmlácena úplně do krve, aby bylo vidět, že se jedná opravdu o násilníka. Policisté jsou ale již dnes školeni, aby uměli rozeznat, zda o domácí násilí jde, nebo ne,“ říká Daria Čapková.

Na koho se obrátit? Příklady organizací věnujících se obětem domácího násilí:

skaara ( 15. srpna 2017 13:05 )

Odsuzuji všechny názory, že si za to ty ženy mohou samy a nechávají se terorizovat dobrovolně To jsou názory hloupých lidí - zejména mužů. Ale ono to není tak snadné jak si tu každý představuje - takový tyran je schopen týrané ženě uzavřít všechny únikové cesty, nebo vyhrožuje smrtí nebo smrtí případných dětí. A navenek hraje dokonalého pana skvělého, zatímco doma drží svoji ženu jako otroka, který nemá jak ani a kam uniknout. A muž tyrani se nikdy neprojeví hned, naopak dlouho se chovají až extrémně dokonale - svoji skutečnou povahu projeví, až když mají "své jisté". Takže já tyto ženy neodsuzuji, něco jsem o dané problematice četla a skutečně to není o tom, že by ty ženy nechtěly od tyranů utéct, nebo že se jim týrání lidí - je to o to, že NENÍ JAK A KAM ÚTÉCT !!!

majojo ( 11. července 2017 14:01 )

Už mohla být pět let z basy venku, žejo?

vasek711 ( 11. července 2017 10:37 )

mela ho kratce po svatbe zastrelit, a nemusela by trpet dalsich devet let.

aeraluna ( 11. července 2017 10:16 )

Co všechno by měl za lidi suplovat stát?! Když se ta vymaštěnkyně nechala mlátit, nechala se mlátit zcela soukromě a dobrovolně. Co je státu do toho???

sores ( 11. července 2017 09:55 )

To jsou ty hnusné zákony české!Prostě češi jsou prostoduchý zlodějský stát! A ta b.l.b.ka není normální když si nechala ubližovat, vždy se musí najít nějaké řešení. Ten do.by.tek si troufl jen na ní,chlapa by se bál,s.ra.b. Stejné jako když jde žena na malé dítě.

Zobrazit celou diskusi