Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vědci vynalezli mobil, který nepotřebuje baterii. Energii získává z okolí

Autor: nka - 
10. července 2017
18:21

Mobil bez baterie, který energii získává z okolního prostředí, vynalezli vědci z univerzity v americkém Seattlu. Jejich telefon ale zatím nemá displej a na jiné funkce než volání si uživatelé budou muset počkat. O novince informoval web Science Daily.

Mobilu k napájení stačí „vychytávat“ energii z okolních radiových vln a světla. „Myslíme si, že jsme vyrobili první fungující mobilní telefon, který konzumuje téměř nulové množství energie,“ řekl jeden z výzkumníků Shyam Gollakota.

Toho vědci dosáhli tak, že od základů změnili princip fungování mobilního telefonu. Na rozdíl od běžných přístrojů tak nový mobil zvukové signály nekonvertuje na digitální data, ale vibrace vytvořené hlasem převádí do podoby analogového rádiového signálu. Díky této technologii šetří tolik energie, že je ho možné napájet pouze pomocí rádiového a světelného záření.Unikátní přístroj má ale zatím řadu nevýhod. Nemá displej a k volání je nutné používat sluchátka. Volající také musí pomocí speciálního tlačítka přepínat mezi mluvením a posloucháním, tak jako je tomu u vysílačky. Mobil se navíc musí pohybovat v okolí několika metrů od stanice, která jeho signál vysílá do světa. Výzkumníci ale předpokládají, že v budoucnu by podobná stanice mohla být zabudovaná do běžných vysílačů mobilního signálu nebo wifi routerů. „A pokud by každý dům měl wifi router, mohli byste telefon bez baterie používat všude,“ popsal šéf výzkumného týmu Joshua Smith.

Prototyp je vyrobený z běžně dostupných součástek a podle tvůrců je vyjde levněji než normální telefon. Pro další generace přístroje vynálezci chystají řadu vylepšení, které by ho přiblížily moderním mobilům: Plánují zlepšit kvalitu hovorů a chtějí také do mobilu namontovat displej využívající technologii elektronického inkoustu, který konzumuje minimum energie a používá se u čteček knih. Rádi by pak přidali i kameru, která by snímala selfie. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi