Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Přímý přenos jízdy smrti znuděných Nikol: Experti hájí Facebook, selhala výchova

Autor: ula - 
8. července 2017
18:15

Českým internetem cloumá video z Mostecka, kdy dívka vysílala v přímém přenosu divokou jízdu své kamarádky. Zatímco Nikola V. (22) skončila v nemocnici, řidička Nikola B. (†21) zemřela. Rychle se ozvali ti, kteří obviňují Facebook, že k takovému chování lidi ponouká. Podle expertů na sociální sítě, které oslovil Blesk.cz, je ale chyba hlavně na straně výchovy. Daniel Dočekal připouští, že online přenos je lákavý, protože vyvolává více adrenalinu. To Eliška Vyhnánková nepovažuje video z jízdy za nic neobvyklého.

Nikola B. (†21) bezohledně řídila a spolujezdkyně Nikola V. (22) vše vysílala na Facebooku, v autě bylo bujaré veselí. „Neřešim zákazy,“ říká řidička na začátku záznamu. „Nějaký srazy v Teplicích? Jedeme z Mostu… Takže nikdo nic, jo? My se nudíme,“ křičí dívka na sedadle spolujezdkyně do telefonu.

Jenže pak přichází tragédie. „Už jedeme 120, během chvilky… 140! Teď teprve vyjíždíme z Mostu, sejdeme se za pět minut u Tesca, stíháš? Hele, pos*al nás pták. Hele, kolik jedeš? Ty pi*o, ty pi*o…,“ vykřikuje. To jsou poslední slova, která před nárazem do protihlukové stěny vysloví. Dívky se vybouraly u obce Obrnice.

Varování. Video je drastické povahy a obsahuje vulgarismy

Video  Holky vysílaly divokou jízdu na Facebooku, jedna zemřela  - Facebook
Video se připravuje ...

Blesk.cz oslovil specialistu na sociální sítě, Daniela Dočekala. Podle něj není chyba ve Facebooku nebo v tom, že na něm lze živě vysílat, problém vidí jinde.

Blesk.cz: Co na to říkáte, jako expert na sociální sítě? Je to normální, točit se takhle za jízdy?

Daniel Dočekal: Ne, ale sociální sítě to jen usnadňují, dělají to lákavější, vyvolá to víc adrenalinu. Lidé se vždy hloupě předváděli a zabíjeli se při tom. Dnes mají tu „výhodu“, že je mohou sledovat stovky či tisíce lidí online. Ať už v reálném čase, nebo na záznamech.

Co všechno jsou schopni lidé přenášet přes sociální sítě?

Cokoliv. Vraždu, sex, znásilnění, šikanu, ale také věci, co jsou prospěšné a dobré. K čemuž je ještě nutné dodat, že tohle není je věc sociální sítí, je řada dalších služeb (včetně YouTube, Twitch atd.), které umožňují totéž a některé už dost dlouho.

Co lidi vede k tomu, aby vysílali živě?

Exhibicionismus, snaha se předvádět. Totéž je vede k tomu, že jsou Youtubeři, to, že to dnes jde dělat živě je už jenom další pokračování stále vyspělejší techniky. Vede je k tomu ale i to, že mají šanci na zásadní sledovanost.

Myslíte si, že by to měl Facebook nějak regulovat? Přece jen už jsme viděli i sebevraždy v přímém přenosu.

A neměl by to regulovat mobilní operátor? Nebo výrobci mobilů? Ani jeden z nich to není schopen regulovat, je to jen technologie, která umožňuje něco přenášet. Nejhorší je, že Facebook profil té zabité dívčiny „zachoval“ v rámci zvrhlých nápadů Marka Zuckerberga, že je z profilů zesnulých nutné dělat pomníčky. Na jejich příspěvcích se tam teď předvádějí ještě horší lidé, než byla tato hazardérka.

Jak se dá tomuhle zabránit?

Nijak, lidé se budou fotit, nahrávat, natáčet, vysílat online prostě proto, že je to možné. Někde se stala chyba ve výchově, protože předvádět se, jak jedu 140kilometrovou rychlostí, telefonovat za jízdy, nevěnovat se řízení? To není chyba Facebooku, to je chyba nejzákladnějšího vychování. Jediné, co k tomu všemu lze dodat, je snad jenom to, že naštěstí nezabila nikoho jiného.

Expertka: Vysílání nehod a sebevražd bylo jen otázkou času

Další pohled přidala expertka na sociální sítě Eliška Vyhnánková. „Téměř všechny sociální sítě v současné chvíli nabízejí možnost vysílat živě. Bylo jen otázkou času, kdy se začnou objevovat první nehody, úmrtí, sebevraždy, vraždy apod. Zjednodušeně řečeno, při nahrávaném objemu je statisticky téměř nemožné, aby se neobjevily,“ řekla pro Blesk.cz. Podle ní je videoformát pro mladou generaci v současné době hlavním vyjadřovacím prostředkem.

„Diskutované video, kdy spolujezdkyně má zapnutý živý přenos z auta, není naprosto nic neobvyklého. Je navíc těžké posoudit, zda by k nehodě došlo i bez zapnutého přenosu či ne. Což samozřejmě nijak nesnižuje vážnost podobných situací. Ať už s videem či bez něj máme většinou chuť se předvádět před přáteli víc, než je zdravé,“ uvedla Vyhnánková.

„A čím méně nám je let, tím horší je to se zodpovědností. Každou minutu našeho života bychom měli myslet hlavně na dostatečnou bezpečnost a rizika toho, co právě děláme. Ať už sedíme za volantem, nebo se snažíme vyfotit nějaké dobrodružné selfie (například ve výškách),“ přidala expertka.

A co bychom tedy podle Vyhnánkové měli sdílet? „Snažte se s přáteli sdílet to nejkrásnější a nejdůležitější z vašeho života. To, na co můžete být pyšní, z čeho máte radost, co vás inspiruje. Něco, co je obohatí. Věřte mi, když říkám, že bude stačit tak 10 procent z toho, co tam dáváte v současnosti. Na zbytek se sami po pár letech podíváte a nebudete věřit, že vám to mohlo připadat zajímavé,“ dodala Vyhnánková.