Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Světoví lídři kývli Merkelové na klima i volný obchod. Jen Trump vybočoval

Autor: jer, ČTK - 
8. července 2017
16:45

Skupina velkých světových ekonomik G20 se v závěrečném komuniké ze summitu v Hamburku přihlásila k volnému obchodu. Devatenáct členů se vyslovilo i pro rychlé naplnění klimatických cílů, zároveň ale vzalo na vědomí odlišný postoj Spojených států. O tom, zda se závěrečné prohlášení vůbec podaří schválit, panovaly během dvoudenního summitu pochybnosti.

Hlavním důvodem složitých vyjednávání byl zejména odlišný pohled amerického prezidenta Donalda Trumpa na otázky volného obchodu a ochrany klimatu. Trump opakovaně hovoří o zavedení protekcionistických opatření a v červnu rozhodl o tom, že USA odstoupí od pařížské dohody o ochraně klimatu.

V obou otázkách se nakonec vyjednavačům podařilo najít kompromis. Skupina G20 se tak sice hlásí k volnému obchodu bez protekcionismu, zároveň ale uznává roli „legitimních obranných instrumentů“ v takovém obchodě.

Putin: Do voleb v USA jsme nezasahovali

Ruský prezident Vladimir Putin v Hamburku ujistil partnery ze skupiny velkých světových ekonomik G20, že Moskva do loňských prezidentských voleb ve Spojených státech nezasahovala. Totéž už v pátek Putin sdělil na bilaterálním jednání americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi.

„Pokud jde o vměšování Ruska, prezident (Trump) naléhal na prezidenta Putina více než jednou. Prezident Putin takové vměšování odmítl, jako to učinil v minulosti,“ řekl v pátek novinářům po vůbec prvním osobním jednání obou prezidentů americký ministr zahraničí Rex Tillerson.

O tom, že Moskva nebo jí řízení hackeři zasáhli do amerických prezidentských voleb, které loni překvapivě vyhrál republikán Donald Trump nad demokratickou kandidátkou Hillary Clintonovou, jsou přesvědčeny americké tajné služby.

O možném vměšování se v této souvislosti mluví i před zářijovým parlamentním hlasováním v Německu. Ministr vnitra Thomas de Maiziére (CDU) začátkem července řekl, že se Berlín na takový pokus vnitřně připravuje.

Summit G20 provázely nepokoje v ulicích Hamburku:

Merkelová: Nechceme maskovat neshody

Německá kancléřka a hostitelka summitu Angela Merkelová na tiskové konferenci po skončení jednání v sobotu vyjádřila spokojenost s tím, že se uskupení G20 shodlo na podpoře volného obchodu bez protekcionismu. Věří, že společně lze dosáhnout více, než když jedná každý sám. Zároveň poznamenala, že chtěla, aby se v závěrečném komuniké nemaskovaly neshody. To se týká především oblasti ochrany klimatu a pařížské dohody o něm.

Země skupiny G20 se podle Merkelové dohodly, že do listopadu budou mít podrobnou zprávu k problematice vývozu oceli. Věří, že to pomůže vyřešit spory, které hrozí přerůst v obchodní válku.

Merkelová také stejně jako v pátek odsoudila výtržnosti a násilnosti v ulicích Hamburku. Pro žhářství a útoky na policisty podle ní neexistuje žádné ospravedlnění. „Kdo takto jedná, ten se staví mimo naši demokratickou společnost,“ podotkla. Spolu s ministerstvem financí a Hamburkem proto teď bude řešit, jak oběti odškodnit. Zdůraznila, že nejde o to, jestli je odškodnit, ale o to, jakým způsobem. Násilnosti odsoudili také ministr vnitra De Maiziére (CDU), šéf kancléřství Altmaier (CDU) i mluvčí sociálních demokratů Lischka.

prycsnima ( 8. července 2017 20:49 )

 Buďte rádi že jste v čr.německo se stává zemí 3.světa.dneska ve stuttgartu to vypadalo jak v islamabádu.němci vymírají a importovaný čmoudi se přemnožujou.humus nad humus!

Zobrazit celou diskusi