Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Merkelová, Macron a Putin řešili u snídaně Ukrajinu. Příměří mají za klíč

Autor: jer, ČTK - 
8. července 2017
12:10

Německá kancléřka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a francouzský prezident Emmanuel Macron se v sobotu v Hamburku shodli na důležitosti zavedení příměří na východní Ukrajině, jak s ním počítají takzvané minské dohody. S odvoláním na mluvčího německé vlády Steffena Seiberta o tom informovala agentura Reuters.

Lídři Německa, Ruska a Francie se na okraj summitu velkých světových ekonomik G20 sešli ke společné snídani. Žádný průlom se ale od jejich diskuse nečekal, čemuž podle německých médií odpovídá i to, že trvala jen asi 30 minut. Naproti tomu Putinova páteční schůzka s americkým prezidentem Donaldem Trumpem se z původně plánovaných zhruba 35 minut protáhla na dvě a čtvrt hodiny.

Také Putin v sobotu pokračoval ve schůzkách na okraj summitu, když jednal s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Čekalo se, že budou diskutovat hlavně o situaci v Sýrii.

Německo, Rusko a Francie jsou spolu s Ukrajinou součástí takzvaného normandského formátu, který je jednou z klíčových platforem pro politické řešení ozbrojeného konfliktu na východě Ukrajiny. Ani jeho snahy ale zatím nevedly k zásadnímu pokroku při naplňování minských dohod, které počítají s příměřím.

Při bojích na východě Ukrajiny zahynulo během více než tři roky trvajícího konfliktu kolem 10 000 lidí. Ukrajina začátkem července uvedla, že boje s proruskými separatisty podporovanými Ruskem připravily o život nejméně 2700 ukrajinských vojáků. Celkové škody podle Kyjeva činí kolem 50 miliard dolarů (1,1 bilionu korun).

Summit G20 v Hamburku provází vlna protestů. Demonstranti zapalovali auta a odpadkové koše, rabovali obchody a několikrát se střetli s policií. 13 výtržníků skončilo v cele.

Demonstrace proti summitu G20 v Hamburku:

ivoadler ( 3. října 2017 13:05 )

Příměří jako podmínka řešení problému Donbasu je všeobecně uznávané. Ale příměří se pořád jaksi nekoná. Kdo ho porušuje? Prý obě strany. Ukrajina chce řešit problém od zadu. Napřed se vzdejte a pak budeme řešit vaše postavení. Požadavek na kontrolu hraničních přechodu s Ruskem na území separatistů není nic jiného než požadavek na kapitulaci. Napřed se musíte vzdát svého týlu a teprve až budete odříznutí od ruské pomoci, tak s vámi budeme jednat. Na to jim povstalci samozřejmě neskočí. Napřed se musí vyřešit naše postavení a teprve pak se vzdáme?? kontroly nad hraničními přechody.

agfor ( 8. července 2017 15:30 )

Neměli by se spíš starat, jak zabránit milionům negramotných černochů z Afriky v cestě do Evropy ?

tgbg ( 8. července 2017 15:21 )

Řešení je jednoduché: Ať "demokratické" RUSKO přestane podporovat RUSKÉ FAŠISTY, kteří upalují lidi v budovách, ti kteří přežijí, ty ubijí armaturami!!! Tato zvěrstva činila pouze vojska SS pana Hitlera, případně RUSKA například v Afghanistánu. Tam na civilisty házeli zápalné lahve!! K odkazu pana Hitlera se hlásí i RUSKO-spojenec pana Hitlera před II. světovou válkou, dokonce pochoduje pod vlajkami tří zločineckých organizací. Tedy RUSKA, SSSR a VLAJKOU RUDÉ ARMÁDY. Kdo rozpoutal a financoval NAPADENÍ UKRAJINY, to je také známo. "Babochlap" PUTIN to veřejně přiznal!!!

aIIahakbar ( 8. července 2017 15:14 )

Autisto zdenkku, nelez už na to slunce!

Tibi ( 8. července 2017 15:00 )

Tam klid a dohoda nikdy nebude.Tolik jednání bylo ,ale výsledek žádný.Chybi tu vůle si spolu sednout a jednat.Zatim tu panuje jen nenávist a vzájemné osočování,proto ó vzájemné dohodě nemůže být ani řeč.

Zobrazit celou diskusi