Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klaus glosuje rozdělení Československa: Češi si pomohli, Slováci víc

Autor: jer, ČTK - 
8. července 2017
11:25

Rozdělení Československa pomohlo oběma nástupnickým zemím. Exprezident Václav Klaus, který po schválení slovenské deklarace o svrchovanosti v roce 1992 za českou stranu vedl vyjednávání o rozdělení státu, to řekl ČTK. Klaus je přesvědčen, že se podařilo zachovat dobré vztahy mezi Čechy a Slováky a oběma zemím ubyly problémy, s nimiž by se musely potýkat.

SNR v deklaraci ze 17. července 1992 kromě jiného vyhlásila svrchovanost jako základ suverénního státu a přihlásila se k přirozenému právu slovenského národa na sebeurčení. Ve stejný den tehdejší československý prezident Václav Havel ohlásil abdikaci. Krok slovenských poslanců zahájil proces rozdělení Československa, k němuž došlo 1. ledna 1993.

Klaus uvedl, že rozdělení Československa je historický fakt a nemá smysl snažit se přemýšlet, jak by se tehdejší situace mohla vyvíjet jinak. „Rozhodnutí o rozdělení Československa bylo provedeno legitimními orgány obou zemí, České republiky a Slovenska, s masivní podporou lidí obou těchto zemí,“ upozornil.

Podívejte se na narozeninovou party Václava Klause:

Video  Klaus měl party: Přišel Zeman, Nečasovi, Duka i Forejt.  - Lukáš Červený, Jan Jedlička, David Vaníček
Video se připravuje ...

„Jakkoliv se to mnoha lidem na počátku nezdálo, ale já musím říci, že jsem o tom byl přesvědčen od počátku, rozdělení pomohlo oběma zemím a dodal bych, že více pomohlo Slovensku. Myslím, že to vidí každý, kdo má oči otevřené a kdo není předem zaujatý,“ řekl bývalý český prezident.

„Žádný z problémů, které jsme museli řešit v posledních 25 letech, by nebyl lépe a snadněji řešitelný ve společném státě Čechů a Slováků. To ať nám nikdo nenamlouvá. Naopak k problémům, které jsme měli a máme, by se přidávaly další vyvolané tím, že se lidé v obou zemích na mnoho věcí dívají odlišně,“ upozornil Klaus.

Exprezident Klaus: Nastal čas začít připravovat odchod Česka z EU:

Zdůraznil také, že 25 let po rozdělení Československa pojí oba státy i jejich obyvatele velmi dobré vztahy. „Na přátelských vztazích lidí v Čechách a na Moravě a lidí na Slovensku se nic nezhoršilo, naopak. Některé třecí plochy rozdělením zmizely,“ uvedl.

Klaus jako předseda české vlády vedl jednání o rozdělení Československa za českou stranu. Jeho partnerem byl předseda slovenské vlády Vladimír Mečiar. Na konci srpna 1992 se zástupci Čechů a Slováků dohodli na konečném datu rozdělení federace, v říjnu pak Klaus a Mečiar podepsali dohody o budoucí spolupráci, mezi nimi i dohodu o vytvoření celní unie. V listopadu československé Federální shromáždění přijalo zákon o rozdělení majetku federace mezi nástupnické státy. Ty oficiálně vznikly s příchodem roku 1993.

Party na zámečku u Klause. Kdo exprezidentovi popřál k 76. narozeninám?

Fotogalerie Párty na zámečku u Klause. Kdo exprezidentovi popřál k… 90 fotografií

tgbg ( 9. července 2017 18:52 )

Komunisti jsou na 100% zodpovědní za ekonomické zničení tohoto státu a měli by být souzeni za vlastizradu !!!!!!!!!!

zadnice ( 8. července 2017 15:45 )

"Legitimní orgány" byli Klaus a Mečiar?

ccir ( 8. července 2017 15:37 )

Ten bývalý štátny ťažkopádny celok nebol nikdy prosperujúci a sebestačný!!! To je len český mýtus! Nič viac a nič menej ...

ccir ( 8. července 2017 15:35 )

Ha ha! Staré pověsti české ...

Gasper ( 8. července 2017 15:13 )

eu je dobra vec jen vy stary cesky pitomci o ni mluvite ze neni k nicemu dobra na vas se podepsal komunismus my mladsi to vydime jinak eu je dobra vec poserte se treba eu bode fungovat dal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa