Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mám alergii na elektřinu, tvrdí Peter. Mobil ho prý zničil a vysoudil statisíce

Autor: nka - 
7. července 2017
16:50

Trpím alergií na elektřinu a nevydržím v blízkosti elektronických přístrojů, tvrdí o sobě muž, který vyhrál soud s britským městem Cardiff. Obec mu musí vyplatit 12 tisíc liber (350 tisíc Kč) na sociálních dávkách, které mu neprávem odpírala. Z těch si Peter Lloyd bude platit asistenta, který mu pomůže s úklidem a donáškou nákupů.

Bývalý trenér z fitcentra Peter Lloyd (45) má podle svých slov „elektromagnetickou hypersenzitivitu“. Tou trpí už asi dvacet let. Nemoc se u něj přihlásila během používání prvního mobilního telefonu a mužův stav se tak zhoršoval, že nyní sotva chodí. 

Projevy choroby Lloyd popisuje jako „zamlžené vnímání“ a „myšlenkový blok“ při používání elektronických přístrojů, v jejichž blízkosti proto nevydrží. Je tak v podstatě vyloučen z běžného života.

Lloyd přebývá ve stanu na zahradě domu, který je kvůli následkům záplav a nalezenému azbestu ve zdech neobyvatelný. S rodinou se nestýká a úřady ho vedou jako bezdomovce. Nemá tekoucí vodu, močí do plastových lahví a kálí do igelitových pytlů na odpadky. Když ho městská rada v květnu navštívila, našli u něj 90 litrů moči a 40 pytlů s výkaly. Nemocný muž proto potřebuje někoho, kdo bude jeho odpad uklízet a také mu nosit nákupy.

Přenosnou toaletu i dům v polích odmítl

Požádal si o dávky, které úřady na tento účel nemohoucím lidem vyplácejí. Městská rada mu je ale odmítla udělit. „Nemůže dojít k tomu, že úřad bude donucen vyplácet peníze z veřejného rozpočtu někomu, kdo s platbou není schopen nakládat,“ řekla zástupkyně městské rady Rebecca Sticklerová.

Úřady předtím muži nabídly přenosnou toaletu, stejně jako příbytek v polích. To však Lloyd z nejasných důvodů odmítl. Nyní s pomocí právníka na úřadu vysoudil peněžní dávky. „Je důležité, aby pan Lloyd měl osobního asistenta, který mu bude pomáhat s jeho komplexními potřebami,“ řekl Lloydův advokát Christopher McFarland. „Je třeba zdůraznit, že to je zranitelný postižený muž, který trpí vícero neduhy,“ dodal.

Elektromagnetická hypersenzitivita podle britského webu Telegraph není v britském zdravotnictví uznávanou diagnózou a nemá vědecký podklad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi