Ozývaly se výkřiky, někteří nevěřícně zírali na uvolněnou konstrukci ve vzduchu. „Byli jsme s přítelkyní přímo pod tím. Nic pěkného,“ svěřil se mladík, který událost zaznamenal na mobil.

„Prdlo to rameno, celé se to zatřáslo,“ popsal svědek, který byl rád, když se z pouťové atrakce dostal na pevnou zem. Ukotvení kolotoče nevydrželo, konstrukce se podle četných svědků začala rozhoupávat. Obsluha stiskla nouzové tlačítko, jenže mezitím se začalo zvedat zábradlí, o které si 7 z 18 lidí upoutaných v sedačkách poranilo nohy.Někteří zranění na pevnou zem po vystoupení ze sedaček doslova doskákali po jedné noze. Jiným museli pomáhat známí a kamarádi.

Čekání na posudek znalce: Nejspíš týdny 

Atrakci prohlédl znalec z oboru strojírenství, jehož závěry budou pro další vyšetřování stěžejní. Posudek má říci, co bylo příčinou nehody a kdo případně pochybil. „Závěry vyšetřování lze očekávat v řádu týdnů,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Petr Zámečník s tím, že vůči nikomu tudíž zatím nebylo vzneseno obvinění. Událost je vyšetřována pro podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Provozovatelem atrakce, na které došlo ke zranění pěti nezletilých a dvou dospělých osob, je Jiří Husek z Brna. Společnost ConFolding group, jejímž je jednatelem, pouťové atrakce vyrábí. Řadu z nich také dodala do zábavních center v řadě evropských zemí. Na žádost o vyjádření k události v Zaječí ale výrobce nereagoval.   
Video
Video se připravuje ...

Jeden ze svědků popisuje nehodu pouťové atrakce v Zaječí. Zdeněk Matyáš

Adrenalinová atrakce, která byla o prvním prázdninovém víkendu součástí hodové zábavy, zmizela z místního hřiště okamžitě po návštěvě a prohlídce znalce. „Po té nehodě stejně neměl nikdo náladu na něco ještě vlézt,“ řekl Blesku jeden z očitých svědků nehody.

Zranění jsou už doma: Vesměs pohmožděniny

Záchranáři na místě ošetřili tři zraněné, zbylé čtyři včetně dvanáctiletého školáka odvezli do nemocnice. „Naštěstí to dopadlo lépe, než jak to na první pohled vypadalo. Co jsem zjišťovala, byly tam naštípnuté kosti a vesměs pohmožděniny.  Všichni mladí jsou už doma,“ řekla starostka Zaječí Jana Hasilíková.

Fotogalerie
9 fotografií