Zvuk tleskání, »pronásledování« chovatelovy ruky pod vodou, přetahování se o stříkací hadici a podrbání na krčku... To má lachtaní kluk ze všeho nejraději. Je to pro něj hra, ale i nutnost.

Mláďata lachtanů nejsou totiž plavci od narození. V přírodě, než se vydají na moře, se nejprve s dalšími vrstevníky učí v mělkých tůňkách, jak se ve vodě bezpečně pohybovat. V zoo lachtaní školku nahrazuje chovatel.

VIDEO: Takto se lachtánek učí plavat:

„Nejprve trénoval ve vaničce s vodou. Nyní, když už potápí hlavu a zadržuje dech, jsme mu napustili v zázemí bazén,“ vysvětluje Jakub, který dělá mláděti společnost o polední pauze. Se skutečným cvičením začnou až za rok. Teď je důležité plavání a kontakt s chovatelem.

Ve vodě je 200 kilo soli

Největší radost dělá lachtánek Jakubovi tím, že se ho nebojí a někdy si přijde sám pro podrbání. „Musí mít ale náladu. Už má zoubky a jehličkami umí pořádně kousnout,“ říká Jakub.

 

Mít jako pracovní náplň cachtání se v bazénu s lachtanem není tak příjemné, jak se zdá. Voda v bazénku má totiž jen 10 až 11 stupňů, a navíc je v ní rozpuštěno 200 kg soli.

Lachtánek je vnukem Gastona, který během povodní v létě 2002 doplaval po Vltavě až do Německa. Překonal více než 300 kilometrů, stresem a vyčerpáním pak ale uhynul. Další léto se pak jako velké překvapení narodila coby jeho pohrobek lachtánkova máma, samička Abeba. Otcem je Meloun.

V tomto díle Selfie z Prahy se podívejte, jaké triky umí lachtan Meloun:

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá místo, kde spí tramvaje! A lachtan v pražské zoo předvedl strhující show Matěj Smlsal, David Vaníček, Hudebnibanka.cz

Podívejte se na fotky ze cvičení lachtánka:

Fotogalerie
17 fotografií