Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zabil Moniku a Klárku jed ryby fugu? Někdo ho dal Kramným do pití, tvrdí expert

Autor: ljš - 
6. července 2017
05:14

Žádný elektrický proud, ale smrtící jed, který přináší smrt hlavně v Japonsku. To je nová teorie, která má vysvětlit vraždu Moniky a Klárky Kramných. Podle odborníka Václava Žaluda, který působil v Ústavu patologické fyziologie Lékařské fakulty v Plzni jim toxickou látku dal někdo do pití.

Podle Žaluda stojí za smrtí matky s dcerou látka zvaná tetrodotoxin, která je známá hlavně díky rybám fugu, které mají ročně na svědomí otravu až desítek Japonců.

Jak by se ale taková látka mohla dostat do Egypta na pokoj rodiny Kramných? Žalud pro to má svou teorii. Podle něj se chtěl Petru Kramnému pomstít hotelový technik, na kterého si stěžoval kvůli problémům s tresorem. "Díky přístupu do apartmánů mohl namačkat do vody nebo koly pár jiker Ježíků .Ti se živí planktonem obsahujícím prvoky - obrněnky a ty ten TTX produkují," uvedl v chatu na serveru TN.cz.

Běžné postupy podle něj jed neodhalí. "Smrtelná dávka tetrodotoxinu je jeden miligram asi na 60 kg hmotnosti. Prokázat by se dal třeba nukleární magnetickou rezonancí, ale museli by vědět, co mají hledat," vysvětlil.

Žalud se zabýval také častým argumentem, že podle výsledků pitvy neměly Monika a Klárka průjem, protože se v jejich střevech našly zbytky běžné stolice. "Zablokováním sodíkových kanálů tetrodotoxinem dojde k obrně hladkých i kosterních svalů. Důsledkem je absence jakékoli peristaltiky střev a tlaku na ně svaly takzvaného břišního lisu," uvedl.

Příznaky otravy podle něj vykazoval i sám Kramný. Spatřuje je v tom, jak bylo popsáno jeho chování, když zjistil, že manželka s dcerou zemřely. "Předpokládáme-li, že se v té době probudil z hypoxického komatu, čemuž odpovídá i neprokazatelná doba od ulehnutí do postele, je zřejmé, že byl myšlenkově schopen zvládat pouze jednoduché procesy. Telefonní číslo na matku znal nazpaměť, pojišťovnou byl instruován, že vyřeší problémy pojištěnce. A to v češtině," míní Žalud.

Znalci, kteří pitvu Moniky a Klárky prováděli, jsou však přesvědčení, že obě zabil zásah elektrickým proudem. Za pravdu jim dal také revizní posudek ústavních znalců z Českých Budějovic. Kramný, který dál trvá na otravě, dostal zejména na základě těchto expertíz trest 28 let vězení, který si odpykává ve věznici na Mírově.

Video  Rozsudek nad Kramným: Jak se tvářil on, jeho rodina a právníci? Podívejte se!  - Jan Jedlička
Video se připravuje ...