Recenze: Encyklopedie Bylinky odhalí tajemství léčivých rostlin
Pomáhají, léčí a dodávají jídlu tu pravou chuť. Bylinky jsou nedílnou součástí jakékoli kuchyně, a kdo do jejich tajů chce proniknout hlouběji, tomu přinese encyklopedie Bylinky: Původ, tradice, fakta, použití cenné informace. Jedna důležitá ale chybí...
Kniha autorky Gill Daviesové je šikovně rozdělena do několika kapitol. Nejprve představuje bylinky z několika kategorií: oblíbené v kuchyni, léčivé květy a léčivé byliny.
U každé z rostlin je uvedeno krátké představení včetně jejího užívání v dějinách. Následuje velice užitečná tabulka, ve které rychle zjistíte, například jako má chuť, s čím se kombinuje, nebo jak se využívá v kuchyni. V další části se pak dočtete nutriční údaje, léčivé účinky, k čemu se tradičně používá a také drobné zajímavosti.
Co bohužel chybí, je samostatná sekce o tom, jak jednotlivé bylinky pěstovat, jaké prostředí jim svědčí apod.
Na konci knihy je pak podrobná tabulka s přehledem vitaminů a minerálních látek, které jednotlivé bylinky obsahují, a také kapitola o léčbě rakoviny. Za povšimnutí stojí také poslední kapitola Pocity a emoce: Řeč bylinek a květin. K dispozici je také podrobný rejstřík.
Bylinky: Původ, tradice, fakta, použití
Gill Daviesová
nakladatelství Esence
192 stran
Hodnocení: 80 %
Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.