Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Encyklopedie Bylinky odhalí tajemství léčivých rostlin

Kniha Bylinky poradí, na co léčivé rostliny použít, jak je pěstovat ale ne.
Kniha Bylinky poradí, na co léčivé rostliny použít, jak je pěstovat ale ne.  (Autor: Esence)
Autor: ljš - 
12. července 2017
12:18

Pomáhají, léčí a dodávají jídlu tu pravou chuť. Bylinky jsou nedílnou součástí jakékoli kuchyně, a kdo do jejich tajů chce proniknout hlouběji, tomu přinese encyklopedie Bylinky: Původ, tradice, fakta, použití cenné informace. Jedna důležitá ale chybí...

Kniha autorky Gill Daviesové je šikovně rozdělena do několika kapitol. Nejprve představuje bylinky z několika kategorií: oblíbené v kuchyni, léčivé květy a léčivé byliny.

U každé z rostlin je uvedeno krátké představení včetně jejího užívání v dějinách. Následuje velice užitečná tabulka, ve které rychle zjistíte, například jako má chuť, s čím se kombinuje, nebo jak se využívá v kuchyni. V další části se pak dočtete nutriční údaje, léčivé účinky, k čemu se tradičně používá a také drobné zajímavosti.

Co bohužel chybí, je samostatná sekce o tom, jak jednotlivé bylinky pěstovat, jaké prostředí jim svědčí apod.

Na konci knihy je pak podrobná tabulka s přehledem vitaminů a minerálních látek, které jednotlivé bylinky obsahují, a také kapitola o léčbě rakoviny. Za povšimnutí stojí také poslední kapitola Pocity a emoce: Řeč bylinek a květin. K dispozici je také podrobný rejstřík.


Bylinky: Původ, tradice, fakta, použití

Gill Daviesová

nakladatelství Esence

192 stran

Hodnocení: 80 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi