Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sobotka ladil noty s Orbánem: Odmítáme kvóty, nedávají smysl

Autor: ČTK, bk - 
4. července 2017
18:40

O migraci i společných projektech ve vědě a výzkumu nebo na železnici v úterý jednali Bohuslav Sobotka a Viktor Orbán, tedy premiéři Česka a Maďarska, na okraj summitu visegrádské čtyřky (V4). ČR a Maďarsko patří spolu s Polskem k zemím, se kterými Evropská komise kvůli jejich neochotě dodržovat kvóty na přerozdělení běženců zahájila správní řízení.

„Česko, Polsko a Maďarsko finalizují vyjádření k postupu Evropské komise, chceme (postup) vzájemně konzultovat, dojde ke koordinaci,“ řekl českým novinářům po jednání Sobotka. Pokud jde o Slovensko, které nakonec migranty přijalo, tak Sobotka uvedl, že premiér Robert Fico vyjádřil postoji Česka, Maďarska a Polska k této věci politickou podporu.

„Jsme tři země, které odmítají povinné kvóty,“ zdůraznil Sobotka s tím, že jde i o bezpečnostní rizika plynoucí z migrace. „Velká většina běženců jsou ekonomičtí migranti, proto kvóty nedávají smysl,“ dodal český premiér.

Sobotka vyjádřil pochopení pro případná rakouská zpřísňující opatření na hranicích s Itálií. Dodal ale, že to nepředstavuje řešení migrační krize. To podle něj bude souviset s přijetím takových kroků v Africe, které znemožní pašování lidí do Evropy. Z tohoto důvodu Sobotka považuje dnešní schůzku V4, které se zúčastnil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí za důležitou, protože Egyptu se migrační toky zastavit povedlo.

Sobotka o kvótách promluvil i v Bruselu. Česko pomáhá jinak, prohlásil:

Video  Sobotka v Bruselu dál odmítá kvóty. Česko pomáhá jinak, řekl  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

 

barracuda.sro ( 4. července 2017 19:15 )

Sobotky ladil noty s Orbánem: Odmítáme kvóty, nedávají smysl....... Pisálci kontrola textu než něco vypustím do éteru.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa